Поділитись:

Як школи на карантині перетворюють на курники

Середа, 26 серпня 2020, 09:25
Як школи на карантині перетворюють на курники

У Кенії через коронавірус усі школи закрили до січня. Відтак, аби не опинитися на межі остаточного закриття, школи намагаються вижити будь-якими способами.

Зокрема, у класних кімнатах школи Mwea Brethren вирощують курей. На дошці замість математичних рівнянь – графік вакцинації, – інформує BBC. 

Джозефу Майна, який є власником цієї школи, довелося зайнятися розведенням птахів, щоб заробити трохи грошей, оскільки прибутку від своєї звичної навчальної діяльності він більше не отримує.

Особливо важко було в березні, коли усі школи закрили, оскільки тоді він ще виплачував кредит і мав якось домовлятися з банком. Спочатку здавалося, що все втрачено, але Майна вирішив не опускати рук і зробити усе можливе задля виживання своєї школи.

Для приватних шкіл, де навчаються близько 20 % кенійських дітей і які отримують дохід від плати за навчання, примусове закриття означало серйозну фінансову скруту і неможливість платити зарплату персоналу. Незначній кількості шкіл вдалося продовжити навчальний процес онлайн, але оплата, яку вони за це отримують, ледь покриває прожитковий мінімум вчителів, повідомляє Кенійська асоціація приватних шкіл (KPSA).

Близько 95 % із понад 300 тис. співробітників приватних шкіл відправили у неоплачувану відпустку, каже керівник KPSAА Пітер Ндоро. Крім того, 133 школи були змушені закритися назавжди. Щоб уникнути цього, ще в одній школі в центральній Кенії, Roka Preparatory, довелося перетворитися на ферму.

"Настільки погано ще ніколи не було", – розповідає BBC Джеймс Кунгу, який заснував школу 23 роки тому.

На колишньому спортивному майданчику тепер ростуть овочі. У цій школі також вирощують курчат. В обидвох школах на роботу ходять лише по двоє працівників, які допомагають на фермі.

Пан Майна каже, що деякі вчителі телефонували йому й питали, чи є для них хоч якась робота.

Як школи на карантині перетворюють на курники

"Але, на жаль, нам заледве вистачає, щоб прогодувати себе", – каже він.

Багато хто вирішив опанувати альтернативні професії. Хтось підробляє нянями, а хтось започатковує власний бізнес. 

KPSA просить в уряду фінансової допомоги у вигляді грантів на загальну суму 65 млн доларів. В організації також сподіваються, що викладачі не полишать свою професію.

"Необхідно, щоб уряд підтримував приватні школи, оскільки вони суттєво сприяють економіці і фактично скорочують витрати уряду на освіту", – говорить пан Ндоро.

Якщо гроші не надійдуть, частина шкіл може не вижити, застерігає він.

Міністерство запропонувало допомогу у вигляді пільгових кредитів, але пан Ндоро побоюється, що цього буде недостатньо для порятунку всіх шкіл країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів