Поділитись:

У Волиньраді взяли на контроль питання щодо зарплат працівникам психлікарні

Середа, 19 серпня 2020, 14:41
У Волиньраді взяли на контроль питання щодо зарплат працівникам психлікарні

Із проханням віднайти додаткові джерела фінансування комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» із обласного бюджету до депутатів звернулася т.в.о. начальника управління здоров’я ОДА Людмила Тимощук.

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради. 

На засіданні бюджетної комісії депутати погодили розпорядження голови ОДА «Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік», відповідно до якого волинському обласному бюджету передано субвенцію із львівського обласного бюджету у сумі 2,5 млн гривень. Ці гроші використають на відшкодування вартості лікування хворих з Львівської області у КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцьк». Цей фінансовий ресурс передбачається на поточне утримання цього медичного закладу. 

Однак ті кошти не виправлять ту катастрофічну ситуацію, що виникла із заборгованістю з виплати заробітної плати тамтешнім працівникам.

"Зараз нам треба віднайти 11 млн грн для того, щоб виплатити заборгованість із заробітної плати лише за липень і серпень. Ці два з лишком мільйони ситуацію не виправлять. Якщо нам Львів дає гроші, Івано-Франківськ дає гроші, то можливо нехай ОТГ області теж виділяють кошти на співфінансування лікування своїх мешканців, які є пацієнтами обласної психлікарні", – наголосив голова бюджетної комісії облради Михайло Імберовський.

Людмила Тимощук розповідає, що працівники обласної психлікарні звинувачують у всіх своїх бідах профільне управління ОДА та бідкаються, що така ситуація виникла у зв'язку із рішенням про реорганізацію комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька». 

Проте в облраді звинувачення заперечують. Мовляв, якби не це рішення, фінансова ситуація у цих медичних закладах була б значно гіршою. Ба більше, в умовах медичної реформи уся відповідальність лягає на плечі керівництва комунального підприємства. 

"Вони законтрактувались з НСЗУ на незначну кількість послуг, хоча могли значно їх розширити. Для відділення в Олиці взагалі не було ухвалено жодного рішення для того, щоб його дофінансовувати. Вони сьогодні як окреме підприємство напряму працюють з НСЗУ, тому усі звинувачення в бік управління охорони здоров'я чи керівництва обласної ради є безпідставним. Якщо менеджмент цього не розуміє, то необхідно змінювати або підходи, або менеджмент", – наголосила голова облради Ірина Вахович.

Депутат Володимир Бондар зауважив, що такі питання виникають у багатьох керівників, адже вони не зовсім розмують, як заклад має жити в нових умовах. Він також наголосив, що органи місцевого самоврядування у цій ситуації є заручниками "недолугих" державних рішень. 

Голова обласної ради Ірина Вахович зауважила, що ця проблема є загальнодержавною. І над її вирішенням уже працюють. 

Водночас Людмила Тимощук  розповіла, що  наразі розглядається можливість створення єдиного закладу психічного здоров'я, який можна отримати шляхом об'єднання КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» та КП «Волинський медичний центр терапії залежностей» Волинської обласної ради.

«Це певною мірою виправить ситуацію, однак нам все ж необхідно заручитися фінансовою підтримкою центральної влади», – зауважила вона.

Питання більш детально розглядатимуть на засіданнях постійних комісій обласної ради соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства та на комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024