Поділитись:

Олександр Котис відкриває міську "анталантиду" (фото)

Субота, 15 серпня 2020, 20:02

Дослідник історії Луцька Олександр Котис провів першу тематичну екскурсію вулицями у цьому сезоні. 

Про це пише Інформаційне агенство "Волинські новини".

Організатором науково-популярного дійства виступив Молодіжний центр YouthСфера. Раніше він вже проводив низку заходів під загальним гаслом: «А давайте...» Цього ж разу гостям запропонували прогулятися цікавими та маловідомими місцями Луцька.

Те, що прогулянка буде неординарною, гарантувало ім’я екскурсовода – Олександр Котис. Дійсно, його – дослідника, історика, журналіста та начальника відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради – добре знають як знавця рідного міста. Тож послухати його історії зібралося чимало охочих. Організатори кажуть: за два дні до призначеної дати вже не було вільних місць, довелося мало не відбирати у гостей заходу, уточнюючи їх плани на вечір.

Сам Олександр каже:

«Фішкою екскурсії є те, що вона ґрунтується на матеріалах, які доводиться «викопувати» у архівах, інтернеті, спілкуючись зі старшим поколінням. Тому мій авторський погляд, мої дослідження і визначають тему таких прогулянок містом. Особливо приємно те, що люди це дуже цінують. Пригадую, як у коментарі під однією зі статей чоловік (а йому було більше 60 років) зазначив, що змалечку живе у будинку на певній вулиці, і не знав, яку круту історію має це місце".

Першим об’єктом екскурсії Олександра у 2020 році, стала перша бензинова заправка у місті Луцьку. Знаходилася вона, де б ви думали – на місці нинішнього пам’ятника Лесі Українки. Тоді це була вулиця Ягелонська, по якій пересувалися автомобілі. Їх тоді вже було досить багато, і для зручності водіїв тут встановили бензинову колонку.

Будинок Цезаре Розаліні став наступним етапом екскурсії. Відомий кондитер прославився не лише своїми вишуканими десертами, але й прихильним ставленням до людей мистецтва. Тому саме тут збиралися представники тогочасної богеми. Нині це вулиця Заповітна – тихе місце нічим не видає таке яскраве і різнобарвне минуле.

Перед гостями розгорнулися колоритні історії карт луцького водоканалу, планів масштабної забудови парку, таємничих кам’яних надгробків. Почули мандрівники й захоплюючу історію родини Кронштейнів, з нащадками якої Олександр Котис спілкувався особисто. Колись один з їхніх будинків знаходився на місці ательє «Зося» і вражав розкішшю. А самі ж Кронштейни залишили слід у європейській історії, яка нагадує собою вишуканий і заплутаний детектив. Адже один з них – Йозеф Кронштейн – брав участь у замаху на першого канцлера ФРН.

Завершилася екскурсія у Старому місті. Тут Олександр розповів про період окупації Луцька військами Австро-Угорської імперії. Сумний епізод історії, водночас, залишив по собі багато корисної інформації. До міста приїжджало чимало європейських художників та фотографів, які фіксували тогочасне міське життя. Не обійшлося прощання з гостями екскурсії і без запитань та спільних фото. До речі, Олександр Котис анонсував плани на майбутні екскурсії – не менш цікаві за темами. Аби їх не пропустити, слідкуйте за його сторінкою та сторінкою Молодіжного центру YouthСфера у фейсбуці. Усе заради того, аби «міська Атлантида» – втрачені місця з цікавою історією – розкрила свої таємниці небадужим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів