Поділитись:

Останній етап: в США почали масове тестування вакцини від коронавірусу

Середа, 29 липня 2020, 04:10
Останній етап: в США почали масове тестування вакцини від коронавірусу

Фото ілюстративне

27 липня у США розпочався останній та найбільш масштабний етап тестування вакцини від COVID-19. Її на собі випробовують 30 тисяч добровольців.

Про це повідомляє Детектор Медіа з посиланням на видання Associated Press.

Цих людей розділили на дві групи. Одній ввели вакцину, а іншій – плацебо, і за тим волонтери почали вести свій звичний спосіб життя. Вчені тим часом стежитимуть, у якій із груп буде найбільше випадків коронавірусу.

«Випробувати цю вакцину потрібно на людях різних поколінь, різних етносів, дослідження повинні відобразити різноманітність населення Сполучених Штатів», – сказав Ларрі Корі, вірусолог з Інституту досліджень раку Фреда Хатчінсона в Сіетлі, який слідкує за випробуваннями.

Спільно з Національним інститутом охорони здоров’я США вакцину розробляє біотехнологічна компанія Moderna, і перші два етапи випробування пройшли успішно. Вакцину вже вводили пацієнтам різних вікових груп, а також із проблемами зі здоров’я. Результати показали, що вакцина працює ефективно, хоча і з деякими побічними ефектами – з’являється втома, озноб, головний біль, болять м’язи та місце ін’єкції.

Та президент Moderna, Стівен Ходжі, не може дати жодних гарантій, що третій етап буде таким же успішним, а волонтери не заразяться коронавірусом. «Ми оптимістичні, обережно оптимістичні», – сказав він, і сподівається, що до кінця цього року з’являться дані, які підтвердять остаточну ефективність вакцини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів