Поділитись:

Тривожний стан, депресія, психози: луцька лікарка розповіла про перебіг коронавірусу

Вівторок, 14 липня 2020, 16:02

Коронавірус не має нічого спільного з іншими респіраторними вірусами. 

На цьому наголосила медична директорка інфекційного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні Наталія Скальська. Розмову із лікаркою опублікував у соцмережі Андрій Гнатюк. 

"По-перше коронавірус не має сезонності. Якби він був подібним на респіраторні захворювання чи на грип, то з такою спекою ми мали б значне падіння захворюваності. Будь-який грип і ГРВІ влітку зникають. На це впливають природні фактори і сонце. У нас із середини червня пішов значний приріст хворих на коронавірус. При чому ці хворі – із значно важчим перебігом", – зауважила вона. 

Також медик зазначила, що в хворих на коронавірус спостерігають множинне ураження різних органів та систем. У кожного хворого – індивідуальний перебіг. 

"Є хворі з пневмоніями, які, крім того, мають ще ураження нервової системи. Таких 70-80 %. Такі самі випадки описують італійці, німці, французи, американці, китайці", – розповіла вона. 

Зокрема, зазначила Наталія Скальська, хворі описують стан підвищеної тривоги, який з'являється з перших днів. Дехто з хворих зазначив, що ще до початку температури в них почали з'являтися запаморочливі стани. Хтось навпаки дуже депресивний і плаксивий, дехто – збуджений. Навіть були деякі випадки психозів. 

Як зазначила лікарка, колеги з "інфекційки" розповіли, що деякі пацієнти, які вилікувалися від коронавірусу і виписалися, продовжують лікуватися у психіатричній лікарні. 

Також, зі слів медика, коронавірус вражає периферичну нервову систему: з'являється парестезія у кінцівках, печія, болі. Зокрема, пацієнти мали різні висипки. 

Окрім того, в хворих спостерігається абдомінальний сидром: хвороба починається болем у животі, є нудота, пронос. Ще хворі скаржаться на загальну слабість. А вже на 7-14 день з'являється задишка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів