Поділитись:

У Боратинській громаді – нашесті гусені

Вівторок, 21 липня 2020, 10:51

У чотирьох селах Боратинської громади шостий день триває карантин через нашестя американського білого метелика.

Про це розповіла в.о. начальника управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби області Ірина Хайдукова, – інформує Суспільне. 

У сільраді кажуть, що шкідником нині уражена територія площею в понад тисячу гектарів.

Нагадаємо: вперше американський білий метелик на Волині з’явився у Рожищі торік. Цього року шкідника виявили на території сіл Мстишин, Лучиці, Коршовець і Вербаїв. На території Боратинської ОТГ виявили поодинокі павутинні гнізда.

"Може дійти до таких розмірів, що дерево буде повністю оповите павутиною. Самка може давати до двох тисяч яєць. І покоління однієї самки може знищити 15-річне дерево повністю", – каже Ірина Хайдукова.

Нині уражені дерева люди спалюють або обрізають ушкоджене гілля. Нові гнізда виявляють чи не щодня, каже староста Боратинської ОТГ Віктор Косарук.

Житель села Вербаїв Володимир Зварич розповів Суспільному, що помітив гусениць американського білого метелика на паркані, згодом – в саду на яблуні. Гілля, каже господар обійстя, довелося зрізати, аби зберегти майбутній урожай.

"Спалив. І покропив я його", – каже чоловік.

Шкідник ушкоджує шовковицю, клен, горіх, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та інші дерева. Через нього власники садів можуть втратити урожай, – розповіла докторка біологічних наук, професорка Катерина Сухомлін.

Точної кількості уражених шкідником господарств в Боратинській громаді староста Вікторія Косарук назвати не може, каже: не всі люди звертаються до сільради, намагаються боротися зі шкідником самотужки.

Нині американський білий метелик поширений у 22 областях України, присутній у європейських країнах, Азії та Північній Америці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів