Поділитись:

На Волині виявили пастерельоз

П'ятниця, 10 липня 2020, 21:31

У Ківерцівському районі виявили пастерельоз. Терміново проводиться комплекс заходів із ліквідації захворювання серед тварин.

Про це стало відомо з фейсбук-сторінки Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Відповідне рішення сьогодні, 10 липня, прийняте під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ківерцівській районній державній адміністрації під керівництвом її голови Миколи Цисюка.

Участь у засіданні взяли перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк, директор ДП «ЛМГ «Звірівське» Сергій Тишковець, головний лісничий ДП «Цуманське ЛГ» Володимир Левосюк, представник ДП «Ківерцівське ЛГ» Андрій Ткачук, завідуючі установами ветеринарної медицини району, голови ОТГ, сільських та селищних рад неблагополучної зони.

Про ситуацію, що виникала, доповів начальник Ківерцівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області П.Б. Плоднік. Посадовець зокрема зазначив, що в кінці червня надійшло звернення від ДП «ЛМГ «Звірівське» про загибель оленя плямистого. Цього ж дня про подібну ситуацію повідомили в ФГ «Урочище Корея», де також був падіж оленів.

Спеціалісти негайно виїхали у відповідні господарства, відібрали патологічні матеріали для проведення необхідних досліджень. В результаті було виявлено збудник пастерельозу – пастерела мультоцида.

Що таке пастерельоз?

Пастерельоз – бактеріальна хвороба багатьох свійських та диких тварин, що характеризується при гострому перебігу ознаками септицемії й геморагічного діатезу, при підгострому та хронічноному – крупозною або катаральною пневмонією.

Спалахи інфекції на Волині зафіксовано не вперше. Хвороба виникає орієнтовно раз на 6-8 років. Причиною є забруднення води, яку вживають тварини. Це пов’язано із частими опадами цього року та, ймовірно, аномально теплою зимою без морозів.

Зважаючи на особливість інфекції, яка має здатність швидкого поширення, комісією було прийнято рішення негайно оголосити території ДП «ЛМГ «Звірівське» та ФГ «Урочище Корея» неблагополучними пунктами щодо захворювання на пастерельоз.

Відповідно прийняті рішення щодо обмеження доступу до місць виявлення інфекції людей, особливо гужовим транспортом, випасу худоби – в зоні ризику перебувають жуйні тварини.

У місцях проживання тварин організовано проведення обробки антибіотиками та сульфаніламідними препаратами, якою має бути охоплено всіх оленів. Забезпечується також максимальна вітамінно-мінеральна підгодівля диких тварин та їх вакцинація.

Рішенням комісії затверджено цілий комплекс інших термінових необхідних заходів щодо профілактики та ліквідації захворювання у неблагополучних господарствах та господарствах приватного і громадського сектору неблагополучної зони.

Принагідно звертаємося до всіх жителів району із проханням обмежити своє перебування у лісових масивах району та довколишніх територіях – пам’ятайте, що людина може стати переносником інфекції для свійських жуйних тварин!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03