Поділитись:

Банкноти простіше піддаються забрудненню мікробами, ніж монети, – дослідження

Середа, 22 квітня 2020, 04:21
Банкноти  простіше піддаються забрудненню мікробами, ніж монети, – дослідження

Німецькі вчені з’ясували, що банкноти Європейського союзу простіше піддаються забрудненню різними мікробами, ніж монети.

Поверхня монет є антимікробною, – пише НВ.

Дослідження, проведене професором Йоханнесом Кноблохом і його колегами з Університетського медичного центру Гамбурга-Еппендорфа, в Гамбурзі, Німеччина, показало , що банкноти простіше піддаються забрудненню різними мікробами, ніж монети.

Банкнота номіналом 5 євро, як і всі інші купюри євро, виготовлена ​​з бавовняного волокна.

У своєму дослідженні автори використовували монети євро номіналом в 5 центів, 50 центів, 1 євро і банкноти 5 євро. Вони їх протестували в реалістичних умовах і проаналізували, наскільки сильним джерелом бактерій можуть виступати гроші.

Під час експерименту вчені заразили суху поверхню такими бактеріями, як Enterococcus faecium (вид бактерій роду ентерококів, що входить до складу нормальної мікрофлори травного тракту людини) і золотистий стафілокок. Потім вони торкалися до цієї поверхні вологими рукавичками. А слідом цими ж рукавичками доторкалися до монет номіналом 5 центів, 50 центів і 1 євро, а також до банкноти в 5 євро.

Обробка та аналіз монет і купюр проводилися відразу після торкання і ще раз через 24 години.

У результаті вчені виявили, що всі монети з міддю показали антимікробні властивості. На поверхні 5 центів, 50 центів і 1 євро приблизно через 24 години кількість золотистого стафілокока було зменшено на 98,7–99,5 %. Що стосується Enterococcus faecium, то його присутність на монетах також скоротилося на 96,8-99,0%.

У той же час, на банкноті, через 24 години, кількість бактеріальних клітин анітрохи не зменшилася.

«На відміну від банкноти номіналом 5 євро, монети з вмістом міді демонструють антимікробні властивості. Однак, в більшості експериментів невелика частина бактерій все ще залишалася на поверхні монет. Отже, вони також можуть виступати переносниками різних мікробів»,  – роблять висновок автори дослідження.

Крім того, останні дослідження показали, що поверхні, які містять мідь, можуть бути ефективні і в боротьбі з коронавірусом. Інфекція Covid-19 на такій поверхні може залишатися протягом усього чотирьох годин. У той час, як на деяких інших поверхнях вона може існувати протягом декількох днів.

«Я вважаю, що ризик передачі коронавірусу через гроші, навіть банкноти, набагато нижчий, ніж через особистий контакт з людиною, яка вже заразилися. Що стосується поточної пандемії COVID-19, якщо уникнути використання готівки неможливо, краще вибирати для оплати монети, а не купюри. Однак, я б все-таки радив користуватися безконтактними платежами»,– пояснює професор Кноблох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів