Поділитись:

Собака – друг людини, а коти? Що роблять із безпритульними котами в Луцьку

Четвер, 16 липня 2020, 19:30
Собака – друг людини, а коти? Що роблять із безпритульними котами в Луцьку

фото ілюстративне 

“Вони ж розносять хворобу!”, “Не підходь, а то вкусить!”, “Їх треба було одразу потопити, а не оце от все!”, “Та ваша стерилізація – це гроші на вітер, бо для них це шкідливо!” –  і це тільки мала частина стереотипних фраз, які використовують упереджені люди, коли чують про чотирилапих друзів, а особливо – про безпритульних тварин. 

Проблема безпритульних тварин не локальна, а загальнонаціональна. Порахувати кількість тварин на території України, які живуть на вулицях і потребують допомоги, просто неможливо. 

Безпритульні тварини в Луцьку 

Упереджене ставлення людей до безпритульних тварин заважає повноцінно розв'язати проблему. Більшість лучан закривають очі і просто проходять повз. А ті, хто хочуть допомогти тваринам, звертають увагу тільки на собак, але забувають про менших друзів – котів, які також виживають на вулицях Луцька, шукають їжу та тепле місце в холодну пору року. 

У соціальних мережах ІА “Конкурент” написало пост, де просило відгукнутися людей, які брали додому безпритульних котів або допомагали прилаштувати їх деінде. Відгукнулося майже 200 людей. Одна з них – волонтерка Тетяна Бабіна – вирішила поділитися своєю історією. 

Тетяна має чотирьох котів: Бакса, Бусю, Соню та Філю. Їх вона підібрала на вулиці та впродовж трьох років разом зі своїми дітьми волонтерить і допомагає прилаштовувати чотирилапих друзів. 

Філя, Буся і СоняФіля, Буся і Соня

“Три роки назад, коли виникла потреба прилаштувати чотирьох народжених в сусідньому будинку безпритульних кошенят, я написала пост у фейсбці. Тоді я дізналася, що існує група "Загублені та знайдені тварини. Луцьк та Волинська область", до якої доєднуються всі, хто допомагає безпритульним тваринам. Хто – коштами, хто – своїм часом, хто –транспортом. З того часу і я стала допомагати таким тваринам. Брала на перетримку цуценят, кошенят, яких люди викидали і їм загрожувала небезпека: загинути під колесами машин чи від вуличних собак, чи замерзнути взимку. Возила їх до ветлікарів, лікувала, купала, кого потрібно – стерилізувала, робила гарні фото та прилаштовувала”, – ділиться своїм досвідом Тетяна. 

БаксБакс

БусяБуся

Також Тетяня разом з дітьми підгодовує безпритульних тварин у своєму дворі, а в сумочці в неї завжди є 1-2 пакети корму на той випадок, якщо десь зустріне безпритульну тварину. 

СоняСоня

ФіляФіля

У місті не лише багато волонтерів і небайдужих людей, а є і цілі громадські організації, які займаються стерилізацією та прилаштуванням безпритульних тварин. 

Які громадські організації працюють у місті

З 2018 року в місті діє громадська організація “Спільний дім Луцьк”, яка поставила собі за мету змінити Луцьк, зробивши його комфортним та цивілізованим для гармонійного співіснування у ньому тварин та людей.  ГО “Спільний дім Луцьк” акцентує свою увагу на безпритульних котах. Вже декілька років вони займаються  організацією системної підгодівлі тварин; стерилізацією, прилаштуванням та пропагандою гуманного ставлення. 

Тетяна Сомова, фахівчиня зі зв'язків з громадськістю ГО “Спільний дім Луцьк”, розповідає, що однією з проблем є виявлення безпритульного кота. Адже більшість власників не одягають на своїх домашніх улюбленців нашийників і дозволяють їм гуляти самостійно. 

“Самовигул – це перший крок до безпритульності. Зазвичай домашні коти не кастровані, тому вони спокійно можуть розмножуватися з безпритульними кицями, які не стерилізовані. Те, що господарі дозволяють своїм улюбленцям самостійно гуляти, тільки збільшує кількість безпритульних тварин на вулиці”, – розповідає Тетяна Сомова. 

Також як для безпритульних котів, так і для домашніх на самовигулі існує чимало небезпек, наприклад, транспорт, собаки та люди. 

Як вирішити проблему з безпритульними котами 

Тетяна Сомова та Тетяна Бабіна дотримуються однієї думки,  що безпритульні котики – це частина екосистеми міста. Якщо з міста забрати усіх котів, то на їхньому місці з'являться шкідники. Проте вони запевняють, що чисельність котів має регулюватися, тобто необхідно стерилізувати як безпритульних котів, так і домашніх. 

“Також ми просимо людей бути гуманними до безпритульних тварин, не замуровувати підвали, де вони можуть сховатися від холоду та небезпек, підгодовувати. Адже коти не нашкодять у підвалі, а навпаки – допоможуть знищити гризунів”, – каже Тетяна Сомова. 

На думку волонтерки Тетяни Бабіної вирішення проблеми з безпритульними тваринами має бути комплексним. 

  1. Зміна законодавства. Великі штрафи за викинуту тварину, за жорстоке поводження з ними; обов'язкова стерилізація домашніх котів та собак, які не беруть участі у племінному розведенні за всіма правилам, тобто з документами.
  2. Популяризація прилаштування тварин з притулку, а не купівля у "розведенців".
  3. Широке інформування та соціальна програма про стерилізацію домашніх та безпритульних тварин.
  4. Кожен має починати з себе, адже людина відповідає за велику кількість безпритульних тварин на вулиці. 

Що робити, якщо знайшли безпритульного кота

Розпізнати безпритульного кота. Зазвичай це важко, для цього може знадобитися не один день, адже більшість котів – на самовигулі, що призводить до великої кількості проблем.  Тут вам допоможуть спостереження за котом чи кицею та візуальний огляд (брудна шерсть, подряпини, нездоровий вигляд і т.д). 

Сфотографувати та запостити фото у соціальні мережі. Можливо, тварина просто загубилася і хтось її шукає. 

Зловити її та тимчасово прихистити у себе. Допомогти безпритульній тварині можна тільки своїми руками, тому треба розуміти, що ви маєте взяти подальшу відповідальність за неї. 

Примітка: у Луцьку немає притулку для котів, який міг би утримувати їх. Комунальне підприємство “Ласка” не має ні обладнання для цього, ні можливості. Найближчий притулок для котів розташований у Києві. 

Огляд у ветеринарній клініці. Безпритульна тварина може бути хворою, тому якщо у вас вдома є інші коти чи собаки, краще убезпечити їх від можливого зараження. 

Стерилізація. З цим питанням ви можете звернутися до ГО “Спільний дім Луцьк”, яка може надати фінансову допомогу та оплатити вартість послуги. 

Залишити чи прилаштувати? Тут вибір для кожного свій. Якщо ви маєте можливість та бажання, то можете залишити кота чи кицю в себе. Якщо такої можливості немає, то ви самостійно або у співпраці з ГО “Спільний дім Луцьк” можете знайти відповідальних власників для цього котика.

Допомогти безпритульним котам може кожен, адже це не потребує великих зусиль та затрат. Проте одна така добра справа може зменшити кількість тварин на вулиці міста. А завдяки соціальним мережам тварину можна легко прилаштувати за кілька днів, розповідає Тетяна Сомова. 

Куди звертатися

Якщо ви бажаєте доєднатися до волонтерів ГО “Спільний дім Луцьк” або потребуєте їхньої допомоги, ви можете написати їм на сторінку у фейсбуці або подзвонити за номером +38 (099) 70 83 185. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024