Поділитись:

У МОН хочуть скасовувати освітні ступені за плагіат: чекають реакції громадськості

Середа, 15 липня 2020, 15:51

Міністерство освіти і науки України запропонувало для громадського обговорення Порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації.

Порядок регулює процедуру скасування закладом вищої освіти рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації у разі виявлення порушення норм академічної доброчесності, – пише Українська правда. Життя. 

Сюди входять рішення про присудження ступенів вищої освіти "молодший бакалавр", "бакалавр" і "магістр" та присвоєння відповідних кваліфікацій, ухвалені закладами освіти та науковими установами.

Скасування ступеня або кваліфікації відбуватиметься у випадку виявлення у роботі:

  • академічного плагіату;
  • фабрикації;
  • фальсифікації;
  • встановлення факту списування; 
  • впливу у будь-якій формі на педагогічного працівника з метою здійснення ним необ’єктивного оцінювання.

Скасування рішення у разі виявлення фактів порушення академічної доброчесності здійснюється закладом освіти, який присудив відповідний ступінь.

Окрім того, заклади освіти будуть зобов’язані вживати заходів щодо запобігання та виявлення фактів порушень норм академічної доброчесності здобувачами, зокрема під час виконання і захисту ними кваліфікаційних робіт, складання Єдиного державного кваліфікаційного або атестаційних іспитів.

Проєктом документа також встановлено, що заклад освіти ініціюватиме процедуру виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності за власною ініціативою або на вимогу Міністерства освіти і науки, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національного агентства кваліфікацій, Державної служби якості освіти, інших державних органів.

При анулюванні документа про вищу освіту також анулюватимуться документи про вищу освіту щодо ступенів, отриманих на основі анульованого документа про вищу освіту. Особа, стосовно якої ухвалено рішення про порушення норм академічної доброчесності, має право оскаржити рішення до органу, уповноваженого розглядати апеляції, або до суду.

Громадське обговорення триватиме до 14 серпня 2020 року. Свої зауваження і пропозиції можна надсилати на електронну адресу [email protected].

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів