Поділитись:

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

Понеділок, 13 липня 2020, 19:30
Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

Пандемія Covid-19 в Україні досі триває. У липні в країні фіксувалися антирекорди з кількості інфікованих на коронавірус. Не зважаючи на застереження та рекомендації МОЗ, багато хто порушує карантинні норми, наражаючи на небезпеку себе та оточуючих. Наша журналістка Катерина Браницька вирішила провести експеримент, щоб перевірити, чи безпечно зараз ходити магазин і чи пропускають покупців без захисних масок.

Сільпо

Проспект Волі, 1 (ЦУМ)

Без перешкод заходжу всередину супермаркета. Охоронця на вході не бачу, тому шукаю його в залі. Не знаходжу. Гуляю між стелажами, намагаюся привернути увагу працівників магазину, адже я без маски і, може, хоч вони зроблять мені зауваження. Результатів нуль.

Обираю товар і йду до каси. Бачу охоронця біля каси. Вирішую дати шанс «затримати мене». Починаю ходити вздовж кас. Працівники далі не звертають на мене увагу, а я тільки заважаю людям, та й створюю загрозу гуляючи от так без маски.

Йду до каси, щоб розрахуватися за свої покупки. Касирка покликала охоронця, нарешті!, і питає в нього, чому я без маски.

- Одягніть маску! – чую я після 15 хвилин проведених в магазині, коли я вже збираюся йти.

Виправдовуюся, кажу, що просто забула одягнути її. З ким не буває?

Охоронець починає сваритися на мене і на касирку:

- Якщо побачиш людину без маски, то не обслуговуй її. Крапка!

Хоч мене і не затримали, але в магазині покупці були у масках. Звичайно, не всі їх носять правильно. Що не можна сказати про працівників, адже вони одягають захист безпеки правильно.

Там-Там

Проспект Соборності, 43

Заходжу в гіпермаркет. Роблю вигляд, що активно зайнята чимось у телефоні і не звертаю уваги на інших людей. Я знову без маски. Дівчина на вході зупиняє мене і просить виміряти температуру. За відсутність маски нічого не каже. Температура в нормі, можу йти далі.

Опускаю очі у телефон і йду в торговельний зал. Не встигла зробити і десяти кроків, як переді мною встає охоронець, загородивши шлях.

- Маску одягніть, без маски не можна!

Знову виправдовуюся, що забула одягнути її та мило посміхаюся. Проте охоронець залишається серйозним і суровим, не дає мені пройти. Тому дістаю свою багаторазову маску і йду собі спокійно за покупками.

Помічаю, що і дівчина на вході і охоронець носять маски правильно. А що ж іншими працівниками?

Гуляю гіпермаркетом. Помічаю, що більшість покупців тут носять маски не правильно, в когось вона на підборіді, в когось ніс відкритий. Проте мене цікавлять працівники. Нарешті знаходжу двох хлопців, які виставляють товар на полички. На превеликий жаль, вони також не правильно одягнули маски.

Рушаю до кас. Помічаю, що всі касири у рукавичках та правильно одягнених масках. За безпекою слідкують. І це добре!

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

Салют

Проспект Соборності, 22

Заходжу, шукаю очами охорону. Бачу «ціль», намагаюся пройти біля охоронниці, щоб вона мене точно помітила. Реакції ніякої, тому йду далі. Не встигаю пройти і декількох метрів, як натрапляю на такого ж правопорушника, як і я – жіночка без маски. Тепер нас тут двоє.

Шукаю працівників, може вони зроблять нам зауваження. Йду до відділу готової продукції, роблю вигляд, що дивлюся на шматочки тортиків. До мене підходить продавчиня і питає, чи мені щось давати. Ввічливо відмовляюся.

Бачу «порушницю», ту саму жіночку без маски, яку в п'яти метрах від мене обслуговує інша продавчиня. Розумію, що відсутність маски їх не зупиняє. Роблю висновки і йду геть.

Поки блукала магазином, то бачила, що всі працівники у торговельний залі та на касі не дотримуються карантинних вимог, адже деякі не носять рукавички, а їх маски прикривають тільки рот.

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

Пакко

Вулиця Ковельська, 68а

Спокійно заходжу в середину. Охорони не бачу. Людей доволі мало. Йду далі. Бачу, як дві працівниці розкладають товар. Зупиняюся біля них, роблю вигляд, що розглядаю товар. Зустрічаюся поглядом з однією з них, але зауваження не чую. Ще пару хвилин гуляю в їх полі зорі. Відсутність маски на мені і далі ігнорується, тому рушаю далі.

Гуляю торговельним залом, шукаю собі продукти, думаю, чим би смачним поласувати і помічаю працівницю, яка працює з відкритою продукцією – її маска закриває тільки підборіддя. Спостерігаю пару хвилин за нею. Маску не одягає.

Рухаюся до виходу. Помічаю двох порушників, як і я, без масок.

Здається помічаю охоронця. Ходжу собі спокійно біля кас і роздивляюся товар. Розумію, що не мені, ні іншим людям зауваження робити ніхто не буде, тому йду звідси.

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

АТБ

Вулиця Ковельська, 68

Спокійно йду в середину, бачу охоронницю, як раз біжить до касирки на допомогу. Тому проходжу повз неї і розумію, що мене не помітили. Гуляю трохи залом, дивлюся, коли охоронниця повернеться на свій пост біля дверей. Помічаю її. Повертаюся до входу, щоб взяти кошик. Розумію, що охорона мене побачила. Але зауваження не зробила.

Що ж, йдемо далі. Ходжу і роздивляюся товар. Бачу, що всі у масках і дивляться на мене ненависним поглядом, але ніхто не робить зауваження.

Бачу працівницю, яка розкладає товар. Як раз мої улюблені солодощі. Підходжу ближче, тягнуся за смаколиками. Бачу, що жінка помічає мене і відсутність маски теж. Але тільки дивитися і все. Беру товар і йду далі.

Бачу знову охоронницю. Зустрічаємося з нею поглядами. Відводжу погляд на стелаж зліва від мене і починаю розглядати оливки, інколи кидаючи погляд на охорону. Яка, до речі, слідкує за мною, але не підходить.

Розумію, що підходити до мене не будуть, тому йду собі до каси. Касирка хоч і «озброєна» всіма захистами, але теж не робить мені зауваження.

Хоч в АТБ і слідкують, щоб працівники носили захист правильно, однак покупцям зауваження не роблять. Я помітила пару людей, які ходили з маскою на підборідді.

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

Наш Край

Вулиця Шевченка, 11

Останній супермаркет в моєму списку. Може хоч тут пощастить і Наш Край дотримується безпеки? Заходжу, охорони не бачу. Йду шукати працівників. Одразу прямую до відділу кулінарії, адже там точно вони мають бути.

Обираю собі салат. Розумі, що нічого мене не приваблює. Але це ж не головне! Головне те, що протягом пару хвилин на мене не звернули уваги. А я стояла там одненька, і продавчиня мене точно бачила. Розумію, що тут мені нічого не скажуть, тому вирушую далі.

Помічаю біля кулінарії відділ молочних продуктів і жіночку, явно працівницю, яка допомагає покупчині дістати йогурт з верхньої полиці. Але мою увагу вони привернули тим, що одна жіночка без маски, а у іншої вона на підборіді.

Розумію, що тут мені не почути омріяні слова: «Одягніть маску». Тому рушаю до виходу.

Але я потрапляю на джекпот! Бачу ще одну працівниця біля відділу м'яса, яка активно розмовляє по телефону та щось шукає в паперах. Звичайно маска в неї на підборіді. Напевно, щоб розмовляти було легше. Роблю пару кроків і помічаю працівника у відділі алкогольних напоїв, який сидіть собі спокійно без маски і рахує щось.

Рушаю до виходу. Охорони не бачу. Зауваження мені так ніхто і не зробив, бо не тільки покупці в цьому маркеті не дотримуються карантинних вимог, а й продавці.

Додатково: перед входом у магазин я обробляла руки антисептиком та дотримувалася дистанцію у півтора метри, щоб не наражати людей на небезпеку. Бережіть своє здоров'я та здоров'я інших людей. Одягайте маски.

Супермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маскиСупермаркети і карантин: куди в Луцьку пускають без маски

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів