Поділитись:

Неправильне використання маски набагато гірше, ніж її відсутність, - Супрун

Четвер, 02 липня 2020, 21:15
Неправильне використання маски набагато гірше, ніж її відсутність, - Супрун

Уляна Супрун, ексміністерка охорони здоров'я, на своїй  фейсбук-сторінці наголошує  на тому, що  в умовах вірусу, ніс - одна з найбільш врізливих частин тіла. Саме тому неправильне використання маски може більше нашкодити, ніж захистити. 

 "Як на мене, неправильне використання маски — набагато гірше за її відсутність. Люди думають, що захищені, і ігнорують решту заходів безпеки. А носіння маски, як відомо, працює лише в комплексі з чистими руками та фізичною дистанцією. І точно не захищає, якщо виставити зверху носа. Маска — це не амулет і не оберіг. Нею потрібно користуватися правильно. Не штрафи навчають людей цьому, а правильна комунікація", – наголошує Супрун. 

Також ексміністерка пояснила чому в громадських  місцях ніс має бути під маскою.

Вчені провели дослідження шляхів, якими вірус найбільше потрапляє до організму. Дослідники вивчали зразки з легенів, носа, очей, кишківника, серця, нирок та печінки. Науковці шукали слизові оболонки, що б містили найбільше з двох специфічних протеїнів ACE2 та TMPRSS2, які використовує вірус для проникнення. Найбільша концентрація цих двох протеїнів була саме в носі. На думку вчених, цей факт робить ніс вірогідним шляхом для початкового інфікування збудником COVID-19. Збудник COVID-19 поширюється від людини до людини разом із краплями, які виділяються, коли хтось інфікований кашляє, чхає або розмовляє.

Коли ми перебуваємо в місцях скупчення людей – завжди є ймовірність заразитися або ж інфікувати іншу людину вірусом SARS-CoV-2.При цьому маска забезпечує бар’єрний захист між інфікованими та незараженими людьми. Але все це спрацює за умови, що маска була одягнена та знята правильно.Якщо ніс відкритий — захист не спрацює.

До речі, зразки матеріалу для проведення ПЛР тестування для виявлення вірусу в організмі беруться саме з носа або зіва (задній, звужений відділ ротової порожнини, через який вона сполучається з глоткою). 

Супрун зазначає, що на вулиці маска не потрібна, якщо ви дотримуєтеся фізичної дистанції в 1,5-2 метри. Але її обов'язково потрібно одягнути, якщо є симптоми застуди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів