Зрощені череп і судини мозку: у Ватикані успішно розділили сіамських близнючок

Четвер, 09 липня 2020, 01:42

Лікарі шпиталю імені Немовляти Ісуса у Ватикані здійснили перше у світі успішне розділення сіамських близнючок, у яких були зрослими череп і кровоносні судини головного мозку. Досі в медичній літературі не було описано успішного випадку подібної операції.

Про це шпиталь повідомив у пресрелізі, з яким ознайомилося Hromadske.

Операція відбулася ще 5 червня й тривала 18 годин. У ній узяли участть 30 лікарів і медсестер. Про успішні результати повідомили тільки зараз, коли минув реабілітаційний період і фахівці переконалися, що здоров’ю дівчат нічого не загрожує.

Керівниця шпиталю Маріелла Енок зустріла сіамських близнючок Ервіну й Префіну в 2018 році під час подорожі Центрально-Африканською Республікою. У них була одна з найбільш рідкісних форм зрощення – в районі черепної коробки, внаслідок чого були поєднані навіть кровоносні судини в мозку дівчаток.

Енок запропонувала матері прооперувати Ервіну й Префіну безкоштовно в її шпиталі, й та погодилася. Перший етап лікування відбувся у травні 2019-го, другий – у червні того ж року. Зрештою, остаточна операція сталася в червні 2020-го.

29 червня дівчатка відсвяткували свій другий день народження. Вони цілком здорові й почуваються добре: їхній мозок не зачепило внаслідок операції, а подальшому розвитку нічого не має загрожувати.

Мати дівчат, Ерміне, подякувала лікарям і сказала, що хотіла, аби їх охрестив Папа Римський Франциск.

«Ервіна й Префіна народилися двічі. Якби я залишилася в Африці, то не знаю, яка б у них була доля. Мої маленькі донечки можуть тепер вирости, вивчитися й стати лікарями, аби допомагати іншим діткам», – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: