Поділитись:

У волинській лікарні чоловікові врятували око (фото)

Четвер, 28 травня 2020, 15:31
У волинській лікарні чоловікові врятували око (фото)

У Волинській обласній клінічній лікарні зробили досить складну та результативну операцію: вдалося врятувати око та зір пацієнту із важкою травмою.

Про це повідомили на сторінці ВОКЛ у фейсбуці. 

Чоловік травмувався при роботі щітковою насадкою на "болгарці" без дотримання правил безпеки. При огляді було виявлено проникаюче поранення із металевим стороннім тілом, один кінець якого розташувався в раневому каналі рогівки, а інший заходив у кришталик. З'ясувалося, що стороннє тіло є досить довгим та проходить в задню камеру ока через весь кришталик. Зір пацієнта на момент поступлення – 0,06 (рахунок пальців з 3 метрів).

У волинській лікарні чоловікові врятували око (фото)У волинській лікарні чоловікові врятували око (фото)У волинській лікарні чоловікові врятували око (фото)

Тактика лікування була поділена на декілька етапів:

  • Першим етапом було видалення стороннього тіла із ушиванням рани рогівки. Оскільки стороннє тіло було в рівень з рогівкою і не виступало над її поверхнею достатньо, щоб видалити його ззовні. Було вирішино "подати" його із передньої камери через розширений парацентез. Внутрішньоочним стороннім тілом виявилася дротинка завдовжки близько 12 мм. 
  • Другий етап лікування полягав у терапевтичному лікуванні запального процесу та попередженні розвитку інфекційного процесу. Цей етап зайняв декілька днів та підготував око до третього етапу, а саме боротьби із травматичною катарактою та, відповідно, очікуваним покращенням зору.
  • Третім етапом було проведення факоемульсифікації травматичної катаракти із імплантацієї інтраокулярнї лінзи. Операція була нелегкою, оскільки стороннє тіло повністю пробило як передню, так і задню капсулу кришталика, що могло б під час операції спричинити "утоплення" кришталикових мас. Проте все пройшло добре, зір пацієнта на другий день після імплантації кришталика становив 0,5 (5 рядків) та поступово покращується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів