Поділитись:

Чому літня спека не сповільнює поширення COVID-19

Субота, 04 липня 2020, 02:15
Чому літня спека не  сповільнює поширення COVID-19

Коронавірус не демонстує  ознак сезонності, однак епідеміологи припускають, що влітку хвороба може проходити у легшій формі.


Медики зазначають, що влітку є вища ймовірність перехворіти коронавірусом у легшій формі. Коронавірус не демонструє ознак сезонності, тому сонце і висока температура не зменшують ризик захворіти на COVID-19. Однак, як припускають епідеміологи, хвороба може пройти в легшій формі за спеки. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Головний лікар Фастівської лікарні Андрій Герцун уже другий тиждень вдома, бо захворів на коронавірус. Спочатку взагалі не мав симптомів і лише на третій день після позитивного тесту піднялась температура.

"Біль в підшлунковій залозі, у попереку, нирки - це головні скарги, які в мене були. Ні задишки, ні кашлю у мене не було. І я не можу сказати, що я дуже сильно перехворів. Я думаю, що сезонність має значення", - сказав лікар.

Очікував, що літо вплине на вірус і хворих буде менше, і лікар-епідеміолог Андрій Александрін. Хоч цього і сталося, медик зазначає, що сонце - природній дезінфектант, тому у сонячну погоду РНК коронавірусу швидко гине.

У Почаївському госпіталі, що у Тернопільській області, залишилися лише двоє хворих на COVID-19. Хоча ще у травні тут їх було чи не пів сотні. Районну лікарню тоді довелося терміново переобладнати під шпиталь. Лікар Валерій Боднарчук і сам підхопив коронавірус - перебіг його хвороби був тяжкий, за його життя боролися майже місяць. Він каже, що занедужав, бо виснажився на роботі через велике навантаження. Лікар розповідає, що нині епідемія у його госпіталі трохи притихла, бо уже перехворіли люди з групи ризику.

"Я вважаю, що кількість хворих зменшилася не через те, що стало жарко, як дехто каже, не через те, що сонце чи ультрафіолет вбиває віруси. Для цього потрібне досить інтенсивне сонячне випромінювання і не секундне. Я вважаю, що ті хворі, які перехворіли, вони дійсно були більше ослаблені", - повідомляє лікар.

Епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін зазначає, що для зниження ризику захворіти на коронавірус улітку у транспорті потрібно відчиняти вікна.

"Якщо ми їдемо в транспорті - краще відчиняти вікна на провітрювання. Якщо ми тільки приходимо на робочі місця - краще відчиняти вікна на провітрювання. Навіть коли працює кондиціонер. І це будуть дійсно профілактичні заходи", - розповів він. 

Епідеміолог Михайло Фаворов, який працює в Атланті в США вважає, що сезонність все ж таки характерна для цього вірусу, але оскільки ми пізно ввійшли в епідемію, то у нас поки що мало людей з антитілами. То ж вірус неминуче поширюється, хоча і в менших дозах.

"Багато хворіє. Однак вірусу зараз погано: випромінювання, ультрафіолет, тепло, наша носоглотка зроблена не так, як йому подобається. Вірус передається зараз в "малій дозі". Але важливо розуміти, що на кожен (зареєстрований - ред.) випадок хворої людини доводиться до десяти тих, які заразилися і навіть не знають, що вони захворіли", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів