Поділитись:

Денісова: Росія змушувала полонених українців голосувати на "референдумі"

П'ятниця, 03 липня 2020, 15:33
Денісова: Росія змушувала полонених українців голосувати на «референдумі»

Громадян України, яких незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, змушували голосувати за поправки до Конституції країни-окупанта.

Про це у фейсбуці написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Отримала інформацію, що керівництво деяких установ системи Федеральної служби виконання покарань Росії змушує українських політв'язнів голосувати на всеросійському референдумі, оскільки вважає їх громадянами Росії. Над тими хто відмовився «ставити галочку» у бюлетені – здійснюється психологічний тиск», – йдеться в дописі Людмили Денісової.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини зауважила, що, відповідно до статті 45 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додаток до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі від 1907 року, забороняється примус населення окупованих територій до присягання на вірність державі-окупанту.

Крім того, частина четверта статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року чітко визначає, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

«Вважаю примус до громадянства – ще одним видом репресивної політики Російської Федерації стосовно громадян України, які опинилися в умовах окупації.

Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій, застосувати всі наявні важелі впливу аби змусити країну-агресора дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права та зупинити репресії громадян України, які стали жертвами окупації!» – звернулася Людмила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
09 квітня 2024
02 квітня 2024
13 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
10 лютого 2024
27 січня 2024