Поділитись:

Науковці навчились загоювати внутрішні пошкодження за допомогою скотча

П'ятниця, 03 липня 2020, 06:50

Науковці з Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили аналог скотча, який має здатність аклеювати порізи і загоювати внутрішні органи без використання традиційних швів.

Про це пише bizua.org.

Всі існуючі скотчі не вміють приклеюватися до вологих поверхонь. Мало того, навіть якщо це обмеження обійти за рахунок використання вати або спеціальних підкладок, відклеювання від рани буде супроводжуватися неприємними відчуттями. Дослідники з MIT розповіли про створення хірургічної клейкої стрічки, здатної прилипати до вологих поверхонь, таких як органи, і, що більш важливо, безпечно видалятися, коли в ній більше немає необхідності.

Клейка стрічка створена з поліакрилової кислоти з включеннями зі складних ефірів (NHS). Під час контакту з органом матеріал поглинає надлишок рідини і утворює м’які водневі зв’язки з тканиною. У цей момент складні ефіри допомагають сформувати більш міцну зв’язок з білками на поверхні тканини. Ефективність хірургічного скотча виявилася настільки висока, що виникла проблема з його видаленням. Однак дослідникам вдалося створити спеціальний розчин, при нанесенні якого клей перетворюється в слизький гель, а стрічка без проблем знімається, навіть якщо вона була з’єднана з органом протягом тривалого часу.

Вчені вже відзвітували про успішні експерименти над органами свині: серцем, легенями і кишечником. Дослідники вважають, що в майбутньому такі стрічки можна буде використовувати в хірургічних операціях для швидкої зупинки кровотеч, а також в місцях, де накладення швів проблематично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів