Поділитись:

З’ясували, чому гинула риба в Стиру поблизу Луцька

Четвер, 02 липня 2020, 12:25
З’ясували, чому гинула риба в Стиру поблизу Луцька

Понад 8 мільйонів 290 тисяч гривень. Саме така сума збитків заподіяна рибному господарству України внаслідок загибелі риби у річці Стир.

Про це «Силі правди» повідомили у Державній екологічній інспекції у Волинській області. 

Наприкінці червня у соціальних мережах люди публікували фото і відео брудної водойми, поверхнею якої пливе мертва риба. Це явище зафіксували у Липлянах, поблизу очисних споруд комунального підприємства, а згодом подібні повідомлення почали надходити від мешканців Сирників та Княгининка. 

Тоді співробітників Держекоінспекції не допускали до позапланової перевірки аж до втручання керівництва міста. А директор комунального підприємства Віктор Гуменюк, коментуючи ситуацію, заперечував причетність до екологічного лиха, стверджуючи, що нічого не знає про загибель риби. Він також припустив, що це могло статися через потрапляння у водойму хімікатів з фермерських полів, а також через надходження в річку великої кількості води після зливи і брак у ній кисню.

Та все ж таки зафіксувати факт забруднення і взяти зразки на аналіз вдалося. На місці події екоінспектори працювали разом з правоохоронцями.

«Довжина ділянки русла річки, де було зафіксовано снулу рибу, сягала 7 кілометрів, – розповідає начальник відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів Держекоінспекції у Волинській області Антон Поліщук. – Разом з рибпатрулем ми відібрали рибу на площі водного плеса 600 метрів квадратних. Це 53 екземпляри, 9 особин різних видів загальною вагою 6 кілограмів. Рибу ми завезли в Держпродспоживслужбу для того, щоб вони встановили причину її загибелі. Відповідно до звіту про результати дослідження, паталогічного матеріалу збудників екто- та ендопаразитів не виялено. Натомість зябра риби були забиті густим сірим слизом. Тобто риба загинула не від хвороб, а від брудної води. У біоматеріалі також виявили аміак».

За допомогою спеціальної формули в екоінспекції порахували прямі збитки за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства. Ці суми відповідно становили 653 тисячі 276 гривень і 7 мільйонів 636 тисяч 860 гривень.

Документи з підрахунками екологи обіцяють передати правоохоронцям незабаром. Згодом до справи долучать і результати лабораторного дослідження води. Відповідно, шкоду за її забруднення буде нараховано додатково.

«Щодо води аналізів ще нема, але попередньо – перевищення завислих речовин – мул, слиз і таке інше. Система така, що на очисних вода проходить певну очистку, а далі йде на біоставки, де за допомогою спеціальних речовин, бактерій має доочищуватися. Мул осідає і в річку скидають верхній шар цієї чистої води. Водоканал має на це право. По факту, ця вода, що йшла з очисних на біоставки, була чистіша, ніж та, що виходила в річку. Біоставки застаріли на стільки, що вони не тільки не очищають, а навіть забруднюють. Є підозра, що цей нижній шар з мулом і слизом з них просто спустили», – кажуть в екоінспекції.

В ДЕІ у Волинській області додають, що, зважаючи на обсяги завданих збитків, винуватцям загрожує кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів