Поділитись:

З’ясували, чому насправді смердить Луцьк (фото, відео)

П'ятниця, 26 червня 2020, 15:10

Після довгих досліджень активісти назвали основну причину щорічного смороду в Луцьку.

Про це повідомив у фейсбуці активіст, учасник ініціативної групи "За чисте повітря" Михайло Верпучинський. 

Із його слів, майже все минуле літо команда "За чисте повітря" провела на полях фільтрації.

"Спершу я грішив на воду, яку зливають з липлянських очисних споруд у Стир. Вона дійсно має дуже неприємний запах, але з часом зрозумів, що, незважаючи на очевидну шкоду для водних ресурсів через недостатнє очищення стоків, навряд чи випаровування води з річки може мати такий стійкий і масштабний шлейф. Наступними підозрюваними стали біологічні ставки, в яких відстоюється вода перед скиданням в Стир. Їх кілька, вони мають велику площу, високий ступінь забруднення і значний запах (що може фільтрувати така смердюча, брудна, каламутна рідина – це теж питання). Такі водойми цілком здатні стати джерелом смороду у прилеглих районах, але знову ж таки, чи достатньо концентрації речовин в них, щоб накрити центр або 33-й? Дуже малоймовірно", – написав Михайло Верпучинський. 

Із його слів, залишалося ще одне масштабне джерело, і саме вони є причиною смороду в Луцьку. 

"І тепер, з урахуванням всього минулорічного досвіду боротьби зі смородом і численними дослідженнями питання цього року, я можу з упевненістю сказати, що основною причиною каналізаційного смороду в Луцьку є мулові карти очисних споруд в Липлянах", – наголосив активіст. 

Він зауважив, що їх приблизно 10 і вони мають велику площу (300 м2). 

"Тут постійно і у великих масштабах відбувається виділення газів: на поверхні утворюються і лопають бульбашки, виділяючи в процесі аромати Франції. Рідкий мул, попередньо відібраний зі стоків, які прямують на очисні споруди, поступає на карти і шляхом природного сушіння виділяє в атмосферу вологу і смердючі речовини, які за допомого вітру, атмосферного тиску та інших природних явищ мігрують на наше місто... Я просмердівся лайном так, ніби проходив сеанс гідромасажу у вигрібній ямі. Крім того, протягом півгодини-години після відвідування цього місця у мене палило в носі і дерло в горлі", – пояснив Михайло. 

Із його слів, там дуже небезпечно: є провали; відкриті люки, які заросли травою; болотистий ґрунт. Також чоловік зазначив, що є й випадки загибелі там людей. 

"Тепер, коли ваш район знову накриє альпійської свіжістю, можете навіть не сумніватися: вітер несе сюрпризи саме звідси", – запевнив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів