Поділитись:

План компромісу, – волинський децентралізатор про формування ОТГ

Четвер, 14 травня 2020, 08:10

Кабмін України сьогодні затвердив перспективні плани формування територій громад п'яти областей, серед яких і Волинська.

У підсумку – в Україні вже 17 областей мають затверджені Урядом перспективні плани, які охоплюють 100 % їхніх території. Відповідно до затвердженого перспективного плану, Волинська область складатиметься із 53 ОТГ, із яких дві – Любешівська та Шацька – будуть громадами-районами, а найбільше громад – шість – сформують на Ковельщині, – повідомляє Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України

Валентин Малиновський, консультант з правових питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, вважає, що «це не ідеальний документ, який багатьох не буде задовольняти. Це – план компромісу...»

«Зазначу, що це не ідеальний документ, який багатьох не буде задовольняти. Це – план компромісу багатьох зацікавлених осіб. Однак далі затягувати реформу недопустимо, через п'ять місяців, 25 жовтня, місцеві вибори, які проводитимуть на просторовій основі затвердженого перспективного плану», – коментує Малиновський ухвалення важливого для області документу.

Стверджувати, що перспективний план Волині бездоганний, не береться і виконувачка повноважень виконавчого директора Волинського РВ Асоціації міст України Мар'яна Конончук. Вважає, що «відповідь на це запитання волиняни отримають через 15 років».

Утім вона переконана, що «цей план – результат ґрунтовної роботи і всеукраїнських Асоціацій органів місцевого самоврядування, і владців, і волинських самоврядців, і наукових експертів, зокрема і проєкту «ПУЛЬС».

«Мені зрозумілі перестороги Княгининівської, Жидичинської, Заборольської ОТГ, які будучи вартими самостійного існування з точки зору критеріїв Методики формування спроможних територіальних громад усе ж опинилися в межах Луцької ОТГ. Але інший формат обмежив би розвиток міста в подальшій історичній перспективі. Мені як представнику АМУ легко говорити про доцільність запронованих у перспективному плані конфігурацій із огляду на їхній подальший економічний розвиток, оскільки наша асоціація аполітична. І нас тішить, що чимало наших пропозицій і думок враховані в ухваленому перспективному плані, а інтереси більшості громад – членів АМУ – захищені», – зазначила пані Конончук.

Вона також наголосила, що для Волинського РВ АМУ важливим був прозорий процес обговорень перспективного плану формування територій громад області. З її слів, волиняни «зуміли вибудувати спільну позицію всіх трьох всеукраїнських Асоціацій органів місцевого самоврядування, що дало можливість зберегти життя громадам, які через укрупнення могли зникнути з децентралізаційної карти України».

Нагадаємо, що фахівці Волинського РВ АМУ активно працювали над перспективном планом області, були членами робочої групи при Волинській ОДА, учасниками нарад у Мінрегіоні. Окрім того, перспективні плани всіх областей мали бути погоджені Асоціацією міст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів