Солона вода на Марсі непридатна для життя на Землі, – дослідження

Середа, 13 травня 2020, 03:48

Вчені заявили про те, що солона вода, яку можна зустріти на Марсі, не підходить для підтримки життя земних мікроорганізмів через свої властивості і температуру.

Про це повідомляє Громадське, посилаючись на дослідження у Nature Astronomy

На Марсі дуже низькі температури (–40°С), а тиск атмосфери на поверхні в 160 разів менший, ніж на поверхні Землі. Тому рідина на планеті миттєво замерзає або випарується. Водночас, якщо у воді розчиняться солі, вона довше залишатиметься у рідкому стані.

Американські науковці дослідили об'єднали інформацію про погодні умови, вимірювання космічних апаратів і дані лабораторних експериментів з солями, які є на марсіанській поверхні. Після цього вони змоделювали, де і на який термін може з'явитися солона вода, в який могли б вижити організми з Землі.

За оцінками вчених, лише на 40 % Марсу може з'явитися солона вода, яка відразу не замерзне та не випарується. Втім у рідкому стані вона буде з'являтися лише протягом 2% марсіанського року.

Крім того, температура солоної виявиться дуже низькою – близько – 48°C, що приблизно на 25 градусів нижче відомого допустимого значення для життя на Землі.

Вчені зробили висновок, що нині відомі живі організми з Землі не зможуть вижити на Марсі. Однак науковці вважають, що на Землі ще може бути невивчені організми, які комфортно почуватимуться у суворих умовах Марсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: