Поділитись:

"Імунітет — це не гарбуз з казки “Попелюшка”, - головний луцький педіатр про дитяче здоров’я

П'ятниця, 08 травня 2020, 13:31

Формування сильного імунітету у дітей, який сприяє захисту від інфекцій та вірусів, відбувається щодня і цей процес тривалий.

Про це в ефірі “Суспільне. Волинь” розповіла Оксана Лєщинська, директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка».

Вона зауважила, що формування імунітету дитини починається ще на етапі розвитку маля в утробі матері. Тому важливе здоров’я та харчування не лише вагітної жінки, а й на етапі планування зачаття.

“Через плаценту передаються антитіла, тобто складові частини імунітету, які можуть бути присутні в організмі дитини до півтора року. Потім вони розпадаються. Вони не мають на стільки значимої ролі, як власні антитіла. Але мають велику роль на першому році життя. Інша група антитіл поступає із грудним вигодовуванням, тому ми його так пропагуємо і закликаємо молодих мам як можна довше годувати грудьми”, - зазначає педіатр.

Кожної сезонної зміни імунітет укріпляється аж до літнього віку, коли він природно слабне. Виключенням становлять люди, у яких є проблеми зі здоров’ям, наприклад, імуноалергічні захворювання, онкозахворювання або ж приймають гормональні препарати для лікування.

“Харчування, спосіб життя — це основа для створення імунітету, опірності організму. Тому важливою є гігієна сну, навчання та відпочинку. Діти зараз дуже завантажені навчальною програмою і не завжди є збалансованість між репетиторством, додатковими заняттями, заняттям у гуртках. Брак дуже великий на прогулянку на свіжому повітрі, власний час, аби дитина могла зайнятися тим, що вона любить і таким чином відпочити і з новими силами приступити до навчання”, - зауважила медик.

Вона наголосила на великій ролі фізичної активності, залученні всієї сім’ї до занять фізкультурою, проведення ранкової гімнастики.

“Імунітет — це не гарбуз, до якого доторкнулася фея в казці “Попелюшка”. Ніби він раз і встав сильним! Це довга праця батьків, сім’ї, привчання до засад здорового способу життя, культури сім’ї. Імунітет не формується за день, тиждень чи місяць”, - підкреслила Лєщинська.

Разом з тим медик додає, що від певних інфекцій можна надати імунітет завдяки профілактичним щепленням. Гарні результати дає щорічна вакцинація від грипу. Важливе має значення харчування: обов’язкові теплі сніданки, культура прийому їжі. Саме у карантинний час є можливість для регулювання таких звичок.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів