Поділитись:

У квітні в Україні впали доходи бюджету, на травень – невтішні прогнози

Середа, 06 травня 2020, 16:40
У квітні в Україні впали доходи бюджету, на травень – невтішні прогнози

Упродовж квітня до державного бюджету було залучено 103,95 млрд грн. Це на 7,1% або ж на 8 млрд грн менше, ніж в квітні 2019 року. Ці темпи наповнення нижчі від тих, що очікувались урядом на 2020 рік з урахуванням внесених змін (-2.2 % р/р).

Про це інформує Ціна держави. 

У квітні вже традиційно продовжували скорочуватися доходи від митниці. За місяць доходи від митних органів становили 19,6 млрд грн. що на 5,8 млрд грн або ж на 22,7 % менше, ніж рік тому.

Також в квітні (на відміну від попередніх періодів) скорочення доходів спостерігається й для доходів що фіксується податковими органами. Зокрема, сальдо надходжень від податкових органів (найбільші джерела – прибутковий податок з громадян, податок на прибуток, ПДВ з вироблених в Україні товарів) в квітні скоротились на 6,6 % або ж на 2 млрд грн рік до року до 26,9 млрд грн. Обсяги відшкодування ПДВ становили 12 млрд грн і були майже такими, як рік тому.

Також вперше за чотири роки було зафіксоване падіння надходження ЄСВ – на 3,8 % або 882 млн грн менше, ніж в квітні 2019 року. Далися взнаки призупинення господарської діяльності в ряді секторів, зростання безробіття та послаблення для ФОПів щодо сплати ЄСВ.

Крім того, цього місяця, незважаючи на перерахунок траншу від НБУ (42,7 млрд грн) скоротилися й доходи, що адмініструються іншими відомствами, на 5,6 млрд грн або ж на 11,3 % до 44 млрд грн. Справа в тому, що минулого року в квітні бюджет отримав від НБУ ще більший транш в розмірі 47,6 млрд грн. 

І хоча цього місяця планується деяке послаблення карантину, в травні негативні тенденції будуть продовжуватися, кажуть експерти. Йдеться як про митні та податкові доходи бюджету, а також про неподаткові доходи. Зокрема, бюджет навряд чи отримує 17,3 млрд грн, які він отримав в травні 2019. Надалі, після доволі жорстких обмежень, які тривали два місяці, «запуск» економіки відбуватиметься повільно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів