Поділитись:

Не обшук і не тільки на час карантину, – Нацгвардія роз’яснила ймовірні зміни

П'ятниця, 10 квітня 2020, 17:39
Не обшук і не тільки на час карантину, – Нацгвардія роз’яснила ймовірні зміни

У Національній гвардії України пояснили, що насправді означають зміни до закону щодо вдосконалення їхніх правових засад. 

Роз'яснення опублікували на сторінці Нацгвардії у фейсбуці. 

Йдеться про проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України. Ним передбачається внести зміни до деяких законодавчих актів в частині посилення правоохоронних функцій Національної гвардії, а саме щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, надання права проводити особистий огляд, огляд речей. Проте в ЗМІ почали говорити про те, що це «обшук» і лише під час «карантину». Відтак нацгвардійці запевнили, що це зовсім не так. 

«Так, гвардійці патрулюють вулиці, їх часто можна побачити в парках чи на вокзалах. І навряд від цього стає моторошно тим, хто не збирається нічого порушувати, мати справу із наркотиками чи незаконною зброєю. До прикладу, коли патрулі Нацгвардії з’явилися на тому ж Київському залізничному вокалі – багато громадян зазначили, що відчувають себе безпечніше, навіть коли в натовпі бачать людей в формі, а не лише незнайомі обличчя й представників певних соціальних груп, що схильні до крадіжок і шахрайства. Повноваження Національної гвардії пропонують розширити не тимчасово і не на час карантину, а загалом. Законопроєкт про розширення повноважень не має стосунку до коронавірусу», – йдеться у повідомленні. 

Загалом з 2014 року гвардійці затримали понад 12 тисяч осіб за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень та понад 90 тисяч – за адміністративні правопорушення. У затриманих вилучено 243 одиниці вогнепальної зброї, 152 гранати та 12 кг вибухівки. Гвардійці тісно взаємодіють із поліцією. Разом вони повертали викрадені авто, шукали зниклих дітей, затримували злочинців зі зброєю при собі.

«Виходячи щоразу на патрулювання, правоохоронці ніколи не можуть бути впевнені, що до них звертається людина зі щирими намірами, чи до Вас в оселю залізли крадії лише з гумовим пістолетом. Як показує практика, людей, які не ведуть протизаконну діяльність – не дуже бентежить те, що у разі підозри в особи може бути проведено особистий огляд і огляд речей», – зазначили в Нацгвардії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів