Поділитись:

Як, кому і коли носити маски: Комаровський дав роз'яснення

Вівторок, 07 квітня 2020, 11:03

Лікар Євген Комаровський розповів, чому в Україні всіх зобов'язали носити маски для захисту від коронавірусу Covid-19, а також чим медичні маски відрізняються від респіраторів.

Про це він розповів в своєму новому відео, пише видання "Апостроф".

За словами Комаровського, маска не здатна захистити здорову людину від вірусу, однак повинна перешкоджати його поширенню від вже хворого.

"Для чого потрібна маска? Коли ви кашляєте або чхаєте, то ваші соплі і слюні залишаються на масці. А саме в краплях слини, саме в краплях слини, мокротинні і знаходиться максимальна концентрація вірусу, саме краплі розлітаються на величезні відстані", - говорить Комаровський .

При цьому, він додав, що ВООЗ рекомендує носити маски хворим людям, однак не рекомендує носити їх усім постійно. Лікар стверджує, що в цьому випадку людина без симптомів може поширювати вірус руками, оскільки вона буде чіпати намоклу від дихання маску, і передавати хворобу далі через дотики до предметів.

При цьому респіратори на відміну від маски можуть захистити від вірусу людину, яка їх носить. Респіратор добре фіксується на обличчі і повітря, яке вдихається, проходить через фільтр. Повітря, що видихається, вже не фільтрується. При цьому він також, як і маска, збирає на собі всі віруси.

На думку Комаровського, респіратори повинні носити тільки медики і люди, які тісно контактують з хворими. Так, респіратор FFP2 може вберегти від вірусів на 90%, FFP3 - 98%. При цьому респіратори FFP2 повинні носити медпрацівники, а FFP3 - медпрацівники, які працюють безпосередньо з інфікованими хворими.

На питання про маски з вугільним фільтром Комаровський відповів, що вони, як і прості ефективні тільки для хворих, щоб не поширювати вірус.

"Маски з будь-якими фільтрами і просоченнями - чистий розвод", - говорить Комаровський.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів