Поділитись:

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

Середа, 25 березня 2020, 20:00
Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

За повідомленням агентства AFP у цю неділю, 22 березня, по світу близько мільярда людей перебувало на карантині через пандемію коронавірусу (загалом на Землі проживає близько 7,5 млрд людей). З цього часу обмежувальні заходи посилила низка країн: США, Італія, Польща, Великобританія та багато інших.

“Конкурент” запитав в українців (більшість лучан), які проживають в різних країнах, про які обмежувальні місцевих урядів (інформація станом на 23-24 березня) їм відомо. Респонденти підкреслюють, що можуть говорити лише про досвід конкретного регіону, де вони проживають. Адже, для прикладу, у Китаї різні провінції мали різні показники заражених на коронавірус людей. Це варто враховувати, читаючи про досвід інших країн.

Яся, Норвегія, передмістя Ліллегаммеру

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

“На час коли я пишу це повідомлення (24 березня, - К.), у Норвегії зареєстровано 2774 людини заражених COVID-19, 210 госпіталізовані, 12 летальних випадків.

У країні оголошений карантин з вечора 12 березня. Сьогодні його продовжили до 13 квітня включно. Згідно з правилами карантину:

  • Всі навчальні заклади та установи закриті. Але якщо двоє батьків мають роботу, яка соціально важлива (медики, ті, хто працює в домі пристарілих, з важкими підлітками тощо), то вони мають можливість водити дітей в садочок та школу продовженого дня, для них садочки та школи відкриті;
  • Всі, хто повертається з-за кордону, мають ізолюватись (так званий домашній карантин) на 14 днів і не контактувати з іншими людьми, з рідними теж, якщо це можливо;
  • У кого легкі симптоми, того його можуть не тестувати на коронавірус, але особа зобов’язана сидіти в карантині 14 днів;
  • Жорсткість карантину залежить також від комуни. Там, де є заражені вірусом, ввели звичайно жорсткіші вимоги карантину;
  • Працівникам медицини, що напряму працюють із пацієнтами, заборонено покидати країну до кінця квітня;
  • Всі культурні та спортивні заходи відмінені та їх проведення заборонено;
  • Більшість закладів харчування закритті. Є деякі столові і кафе, що відкриті. Вони мають мати такий простір, щоб люди тримали дистанцію мінімум один метр. Хоча багатьом це не подобається, оскільки охочих посидіти в барі/кафе достатньо. Я не була в центрі Ліллехаммера, тому не знаю чи там щось працює. Бачила у соцмережах, що деякі заклади харчування перейшли на доставку страв додому. Макдрайв, наприклад, відкритий, але всередині як МакДональдс так і БургерКінг закриті.
  • Спортзали, басейни, перукарні, масажні салони тощо, закриті;
  • Всі державні установи закриті для відвідування;
  • Транспорт працює. Звичайно, є вимоги скільки людей і на якій відстані мають перебувати у транспорті;
  • На вулиці потрібно тримати один метр дистанції, всередині два метри. Це не стосується сім’ї. На вулиці можна ходити максимум групою в п’ять людей (виключення сім’я);
  • Хто має можливість працювати вдома — працює вдома;
  • На кордоні стоїть контроль.


Ми живемо в гірськолижному районі і всі курорти поблизу нас закриті. Я особисто працюю вдома, тому мало контактую з навколишнім світом фізично, тому з рідними, друзями та колегами спілкуюсь онлайн. Людей на вулицях дуже мало, хоча для маленьких містечок та сіл в Норвегії це норма. Правда зараз ще менше і це відчутно, оскільки ніхто не ходить ні до кого в гості. В магазинах все що потрібно є, нема лише дезінфекційних засобів та, кажуть, подекуди масок в аптеках. Виробники продовольчих товарів працюють, можливо хтось і зменшив трохи виробництво, оскільки попит на деякі товари зменшився. Магазини продовольчі відкриті, всюди стоять антибактеріальні засоби та є одноразові рукавички. Торговельний центр відкритий з 10 до 18 (лише магазини).

Тут, де ми проживаємо, та в Ліллехаммері люди виходять на прогулянку. Як я бачила — дистанції дотримуються. У масках я ще нікого не бачила тут.
Багато підприємств відправили своїх працівників у відпустку без оплати праці. Таким працівникам держава виплачує компенсацію. В Норвегії затвердили кризовий пакет, який частково має допомогти підприємствам та підприємцям, що економічно постраждають від введеного карантину. Норвезький банк знизив офіційну ставку банку (так званий найнижчий відсоток на кредит/позику від якого відштовхуються інші комерційні банки) до 0,25%. Тим, у кого великі чи багато кредитів, це важливо.

Батькам, які мають працювати вдома і бути з дітьми одночасно, звичайно, непросто, так як і в Україні. Ефективність роботи знижується і 100% працювати майже неможливо. Як це впливає на відносини в сім’ї, залежить від самої сім’ї і того, як батьки вміють співпрацювати з дітьми та між собою.
Я знаходжу спільну мову та заняття зі своєю дитиною дошкільного віку, працювати, звичайно, приходиться менше. Це випробування нам дано і потрібно його пройти, як би непросто це не було.

Оксана Каращук, США, штат Вашингтон, місто Белінгейм

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

Наше місто на карантин не поставили, але рекомендують, щоб всі дома сиділи, якщо нема ніяких важливих справ. У магазинах черги не зникають, полиці з кожним днем до вечора стають порожніми, масок зовсім немає.

Ті люди, що працюють в лікарнях, просять, щоб люди їм самі шили і приносили в лікарню. Мало хто носить маску, тільки носять ті, хто боїться заразитися, маю на увазі старших та хворих людей. Ресторани, бари та інші розважальні заклади позакривали, але ресторани ще пропонують замовлення на доставку. На багатьох роботах позвільняли людей, бо немає чим всім платити, бензин подорожчав.

Черги біля магазинів настільки великі, що люди на вулиці чекають довше, ніж 30 хвилин, щоб тільки зайти всередину. Вже почали робити ліміт скільки людей впускають за раз.

Кілька днів на тижні вранці виділили декілька годин для старших людей, вагітних і тих, в кого слабкий організм, щоб вони змогли скупитися без проблем і не було великого шансу, щоб могли заразитися. Вийшов закон, що не можна збиратися разом більше, ніж 10 людям.

Всі школи, садки, будинки для пристарілих і подібні заклади позакривали. Школи закрили на 6 тижнів, десь до 24 квітня. Всі церкви також позакривали і відмінили різні служіння.

Юлія Вакуліч, США, Каліфорнія

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

В принципі, така сама ситуація як у багатьох країнах світу: ми також зараз на карантині. У нас все закрите, працюють тільки продуктові магазини і аптеки. Також великі компанії, які розвозять різний товар додому. Дітям надали уроки для заняття на комп’ютері. Лікарні також переповнені зараженими вірусом людьми, тому наш губернатор Каліфорнії просить сидіти всім вдома та не виходити навіть із дітками гуляти. Але на вулицю виходимо, намагаємося тримати дистанцію один від одного. А заражених дуже багато.

Перше місце за кількістю інфікованих людей — це Нью-Йорк, друге — Вашингтон, на третьому наша Каліфорнія. Та американці вони ж взагалі веселі люди. У них завжди посмішка на обличчі. Мало хто носить маски. В лікарнях не вистачає ні масок, ні рукавичок. Коли сказали йти на карантин, то було щось страшне: у магазинах люди скуповували все, страшні черги були, туалетного паперу не було ніде.

Зараз американці замовляють онлайн. В принципі, у нас ресторани працюють. Замовляєш, виходиш і забираєш. Кажуть, що будуть нам фінансово допомагати, але поки немає тієї допомоги. Білети купили в Україну і не знаємо, що тепер робити.

Людмила Лавріненко, Катар

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

З 20 лютого пасажирів будь-яких рейсів з Китаю чи Ірану відправляють на карантин на 14 днів. Вже з 6 березня почали просити людей менше гуртуватися разом. 8 березня закрили всі школи, а через день повітряні польоти з країн, де було багато інфікованих. 11 березня тут зафіксували великий стрибок - з 6 до понад 200 випадків, тому наступного дня закриті були всі магазини, крім продуктових. Потім почали активніше виявляти людей, які контактували з інфікованими людьми.

З 21 березня закриваються всі громадські зони, включаючи пляжі, пішохідні зони, парки, а також відправляють поліцію до тих місць, щоб запевнити, що ніхто не збирається. Окрім цього люди мають дотримуватися дистанції в магазинах. Також тут місцева влада підтримує підприємців та населення на час закриття, зокрема, платить кілька місяців за оренду в торгових центрах, деякі комунальні послуги, збільшила швидкість інтернету та надала доступ до телеканалів із якісною інформацією. Окрім цього тут всіляко сприяють будь-яким способам безготівкового розрахунку і постійно звідусюди інформують як мити руки та не виходити з дому.

Ресторани відчинені, але лише для того, щоб замовити їжу з собою. Відкриті лише продуктові магазині та аптеки. Продавці всі у масках та рукавичках. Кожен візок перед наступним відвідувачем дезінфікують. Також є антисептики на касах. Усі поліклініки скасували візити. Допускаються лише діти, яким потрібно зробити вакцини, або для людей, які потребують термінової допомоги, наче як скористатися послугою швидкої допомоги.

Яся Рамська, Китай, провінція Кунмінь, місто Юннань

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

Зараз у нас, як такого карантин немає. Але говорити за весь Китай я не можу, оскільки у кожній провінції ситуація різна. У нас випадків зараження було дуже мало, тому заходи не такі строгі, як у провінціях, де була велика кількість людей, що були чи залишаються інфіковані. 11 січня ми полетіли в Тайланд. Це було за тиждень до новорічних канікул. І ось з Тайланду до нас надходили новини про те, що в Китаї новий вірус з епіцентром у провінції Хубей. Коли ми покидали Китай, то ніхто про це не говорив. 27 січня у нас були квитки назад. Була інформація про те, що без масок в аеропорт не пускають, тож ми придбали їх в місцевих аптеках. Там вже було багато людей, які купували маски.

Коли ж ми прибули в аеропорт в Кунмінь, у нас перевірили температуру, салон дезінфікували, в аеропорті були всі в масках. Метро ще працювало. Але якихось великих змін ми тоді ще не помітили, бо працювали кафе, метро. Однак місто було в режимі китайського нового року — всі поїхали додому, людей не було. Тоді наче в провінції було 60 інфікованих людей. Але за кілька днів почався карантин, бо в цілому в Китаї відбувся стрибок внутрішнього інфікування. І ось наприкінці січня до 9 лютого ми у провінції ми відчули жорсткий карантин. Хоча в межах Китаю він був відносно жорстким.

Що відбувалося: не працював транспорт (автобуси), метро було зачинене не повністю. Адже це місто-мільйонник, люди мали якось пересуватися. Закрили більшість ліній, заливши одну. Єдиний транспорт, який залишався — це “діді-таксі”, аналог Убера. Тоді скрізь інформували: будь-ласка, не виходьте на вулицю, не збирайтеся групами, вдягайте маску на вулиці і провітрюйте квартири часто. Була рекомендація виходити лише в нелюдні місця, умовно кажучи, там зробити зарядку. Міжміське сполучення було частково припинення, залишався лише приватний транспорт. З подругою з іншої провінції ми мали їхати в гори, але не змоги цього зробити. І запросити подругу переночувати в нас ми теж не змогли, бо це було заборонене нашим аналогом ОСББ.

Після 9 лютого, коли запрацювала онлайн доставка, внутрішній ринок, то відкрилися ресторани на функцію “їжу з собою”. Компанії почали працювати теж десь у цей час. Приблизно на 20 числа лютого почав працювати транспорт та метро. Працюють парки, музеї, бібліотеки. Зараз працює все, крім дитячих садочків, караоке-клубів (але бари відкриті), салони краси (але перукарні працюють), басейни. З 23 березня почалося навчання в університетах та вищої і середніх шкіл. Початкова школа та садки відновлять роботу з 30 березня.

Певно, ця ситуація навчить певним правилам, які стануть традицією. Наприклад, маски тут і досі носили. Стане ретельнішою дезінфекція, миття рук. Аби зайти кудись треба обов’язково перевірити температуру. На базарі, на вході будинку, де завгодно.

Залишається тут проблема з приїжджими, які приїздять інфікованими: чи це іноземці чи це китайці. Але на таких людей реагують досить швидко, їх тестують ледь не в аеропорту і одразу на карантин в лікарню. Окрім цього, якщо ти приїжджаєш у нашу провінцію, то маєш два тижні пожити два тижні в спеціальному готелі за свій рахунок. За недотримання цих вимог передбачений величезний штраф. Певно, поки немає вакцини, ці превентивні заходи збережуться.

Валентина, Італія, область П'ємонт, провінція Верчеллі

Лучани в карантині по світу: які обмеження у різних країнах світу

Ось саме зараз очікуємо рішення про введення найжорсткіших обмежень. Вже й так довго нікуди не виходимо без потреби. Одягаємо рукавички, маски, окуляри. На балконах співів не чути, це більш характерно тим італійцям, що живуть в районі Неаполя. Тут люди більше зідзвонюються, обговорюють щоденні новини. Хтось повивішував прапори Італії на балконах. Збиратися групами тут заборонено — дотримання цієї вказівки перевіряють карабінери.

Від завтра, найімовірніше, що ці обмеження введуть, буде дозволено вихід лише за продуктами, в аптеку та поповнити телефон. При цьому треба підтвердити свій вихід чеком, якщо це попросять карабінери. За несанкціонований вихід буде штраф — від 400 до 3 тисяч євро. А якщо людина  з позитивним тестом покине ізоляцію, то їй загрожує в’язниця.

Раніше штрафи були малі, 208 євро, що для італійців не є великою сумою, тому було багато порушень. На виїздах з населених пунктів теж є патрулі. Не виїхати — не в’їхати просто так. Собаку можна вигулювати на відстані не більше, аніж 200 метрів від будинку. А якщо треба продукти, то їх безплатно можуть принести і додому з магазину, тільки треба подзвонити.

Італійська влада вирішила зробити міри більш жорсткішими, аби недуга не розповсюдилася далі на південь країни. Бо ж тут, на півночі, ще 8 березня масово каталися на лижах. Легковажити не можна з цим.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів