Поділитись:

Будівлю – коледжу, басейн – підприємцю: як рятуватимуть поліклініку в Ковелі

Середа, 09 жовтня 2019, 16:10
Будівлю – коледжу, басейн – підприємцю: як рятуватимуть поліклініку в Ковелі

У Волинській обласні раді міркують над тим, як допомогти медзакладам, які створені на базі колишньої залізничної лікарні в Ковелі: КЗ   «Ковельська поліклініка» Волинської обласної ради та комунальний заклад «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель. 

Про це інформує пресслужб облради. 

Як йдеться у повідомленні, у хоспісу майже немає проблем. Тут відремонтовані приміщення, створені всі умови для паліативних пацієнтів. У Ковельському хоспісі сьогодні наразі лікується 50 хворих людей. Директор підприємства Наталія Віслогузова розповідає, що хоспіс отримує суттєву допомогу від благодійних організацій та добре фінансується з бюджету. Єдина проблема закладу – відсутність автономного ліфта. Проте  депутати зізнаються, що зараз коштів на встановлення нового ліфта в хоспісі в обласному бюджеті немає. Вони рекомендують використовувати ліфт, який функціонує в сусідньому підприємстві – Ковельській поліклініці.

Своєю чергою поліклініка ледве заробляє на зарплату 50 працівникам. Між тим, згідно зі ст. 90 Бюджетного кодексу України, фінансувати Ковельську поліклініку з коштів медичної субвенції, що надходить до обласного бюджету напряму не можна, бо вона не є медичним закладом третинного рівня. 

Для  50 працівників поліклініки щомісячно потрібно знайти 330 тис. грн на заробітну плату. Медики заробляють лише 90 тис. грн. Левова частка цих коштів – плата за профогляди залізничників. Крім того, уклали договори про медичне обслуговування населення з Національною службою охорони здоров'я. Але у трьох лікарів виявили бажання обслуговуватися лише три тисячі пацієнтів, тоді коли за нормами в одного лікаря має бути дві тисячі людей. Заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА Валерій Руцький застерігає керівництво поліклініки, що з нового року зміниться система фінансування і кошти лікарі отримуватимуть за якісно надані медичні послуги. До кінця року в обласному бюджеті потрібно знайти понад 300 тис. грн для того, щоб поліклініка мала змогу розрахуватися за комунальні послуги.

В.о. директора підприємства Адам Маковецький нарікає, що поліклініці доводиться важко у конкурентному середовищі: "У нас "віджимають" спеціалістів. Ми втратили лора, геніколога та інших.  Але  викручуємося, як можемо".

Відтак члени профільної комісії доручили в.о. директора Адамові Маковецькому виконати кілька завдань для врегулювання ситуації. Зокрема, доручено керівнику поліклініки спільно з керівництвом хоспісу визначитися з поділом землі.

"У вас дуже велика територія, якій ви не даєте ради. Частину земельної ділянки обласна рада могла би відчужити і виручені кошти спрямувати на розвиток. Вам потрібно визначитися, яка ділянка землі повинна залишитися у вашому використанні для повноцінного функціонування", – зауважила голова обласної ради Ірина Вахович. 

Крім того, депутати доручили керівництву поліклініки визначитися з будівлею та вивчити питання щодо передачі частини приміщення для Ковельського базового медичного коледжу, який не має свого гуртожитка. Рекомендовано розробити бізнес-план розвитку підприємства. Йдеться, зокрема ,про раціональне використання басейну, що є в приміщенні поліклініки. Його відремонтували зусиллями волонтерів. Сьогодні басейн надається в оренду підприємцю з 18:00 до 24:00 години. В інший час він фактично не використовується. Депутати рекомендують керівництву поліклініки збільшити час для орендаря і таким чином мати додаткове джерело доходів.

Своє бачення щодо ефективного використання басейну в поліклініці має тренер з десятилітнім стажем Сергій Панасюк. Він переконує, що басейн можна використовувати для реабілітації дітей з обмеженими можливостями та для проведення уроків плавання для учнів шкіл Ковеля та Ковельського району.

Керівництво поліклініки має виконати доручення депутатів та спрямувати своє бачення стратегічного розвитку підприємства до 18 жовтня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів