Вчені змоделювали обличчя за черепом австралопітека

Субота, 31 серпня 2019, 01:43

Вчені зуміли створити модель обличчя стародавнього предка людини, який жив майже 4 мільйони років тому на теренах сучасної Ефіопії. Таке стало можливим завдяки першому знайденому повному черепу австралопітека – доти цих викопних предків людини знали лише за окремими зубами, фрагментами черепа та кінцівок.

Відкриття зробила й описала в журналі Nature міжнародна дослідницька команда, розповідає WAS.

Череп, названий MRD-VP-1/1, знайшли в лютому 2016 року в регіоні Афар. До 2019-го палеоантропологи встановлювали видову приналежність знахідки, а геологи – вік і специфіку життєвого середовища.

Верхню щелепу знайшов місцевий ефіопський робітник Алі Берейно. Після цього всю навколишню територію обшукали й нарешті знайшли інші частини MRD. «Я не міг повірити очам, коли помітив решту черепа. Еврика! Це був момент осяяння і здійснення мрій», – розповідає палеоантрополог Клівлендського природничого музею Йоганнес Хайле-Селассіє.

Дослідники визначили, що вік черепа – близько 3,8 мільйона років, а належав він дорослому самцю виду Australopithecus anamensis – найдавнішому з австралопітеків. Тепер вчені змогли встановити ніколи раніше не бачені особливості будови обличчя. «MRD має поєднання раніших і пізніших рис обличчя й черепа, які я не очікував побачити в одного індивіда», – розповідає Хайле-Селассіє.

Досі в науці існував великий розрив між найдавнішими встановленими предками людини, що жили близько 6 мільйонів років тому, та пізнішими видами типу Australopithecus afarensis, який ходив землею 4-2 мільйони років тому. До останнього виду належала легендарна Люсі. Нова знахідка дозволяє заповнити пробіли, показуючи особливості розвитку проміжних видів.

Ще одне важливе відкриття, зроблене завдяки цій знахідці, – це висновок, що архаїчний австралопітек анамський співіснував як мінімум протягом 100 тисяч років з «просунутішим» австралопітеком афарським. Черепу MRD 3,8 мільйона років, а найдавнішому відомому фрагменту афарського австралопітека 3,9 мільйона років. 

«Ми звикли думати, що A. anamensis з часом поступово перетворився на A. afarensis. Звісно, ми й нині вважаємо, що ці два види мали відносини типу «предок-нащадок», але нове відкриття дозволяє припустити, що ці види протягом певного часу вже існували паралельно. Це змінює наше розуміння еволюційного процесу», – пояснює дослідниця з Інституту Макса Планка Стефані Мелілло.

Геологи та палеоботаніки встановили, що MRD жив серед лісу біля річки, яка впадала у велике озеро, хоча довкола були посушливі відкриті простори з чагарниками. Ця знахідка підтвердила попередні припущення, що дієта примітивних австралопітеків ще складалася переважно з грубої рослинної їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли страусине яйце віком 8,5 мільйона років