Поділитись:

7 липня: Різдво Іоанна Предтечі чи Івана Купала

Неділя, 07 липня 2019, 11:00
7 липня: Різдво Іоанна Предтечі чи Івана Купала

У неділю, 7 липня, православні та греко-католики традиційно відзначають Різдво Іоанна Предтечі.

Яка історія цього свята, що воно має спільного із святкуванням Івана Купала та які є повір’я, пов’язані із цим днем, ІА «Конкурент» поцікавилося у голови інформаційно-видавничого центру, священика кафедрального собору у Волинській єпархії Православної Церкви України Віталія Собка.

«Різдво Іоанна Предтечі – це велике свято. Якщо подивитися по ієрархії свят, то найбільше, як відомо, це Воскресіння Христове. Далі йде 12 найбільших і 5 великих свят. То Різдво входить до цих 5. Треба сказати, що Іоанн Хреститель – великий святий. У християнській церкві вважається найбільшим святим після Богородиці. Тобто, якщо говорити про ієрархію святих, то Іоанн Хреститель, або Іоанн Предтеча, знаходиться між Пресвятою Богородицею і 12-ма апостолами», – розповідає священник.

Віталій Собко каже, що свято – це згадка про події, пов’язані з народженням Іоанна Предтечі, які описані у святому Євангелії від Луки. Святий народився у подружжя, як не могло мати дітей – священника Захарії і Єлизавети. Коли священник здійснював богослужіння у храмі єрусалимському, то йому було видіння: він побачив архангела Гавриїла і той сповістив, щ у нього народиться син. І буде він провісником очікуваного Мессії, тобто Предтечею.

«Якщо говорити про забобони чи повір’я, то вони, певно, все-таки більше пов’язані з іншим святом – Усікновенням глави Іоанна Предтечі. Це, звичайно, безглузді марновірства і вони нічого спільного з християнством не мають. Християнство існує кілька тисяч років і багато що за цей час обросло людськими забобонами. Ми завжди закликаємо православних християн, що б вони вникали в суть самого свята і опиралися на християнські традиції.  У це свято, як і у будь-яке велике чи у неділю, не можна працювати: шість днів потрудившись, сьомий день ми повинні віддати Богові. Повинні піти до церкви на богослужіння чи зробити якісь інші богоугодні справи. Звичайно, особливо в місті, не всі мають змогу дотриматися цього, бо хтось має таку роботу, яка змушує людину працювати у цей день. Але потрібно докласти принаймні до цього зусиль», – каже Віталій Собко.

У цей день піст послаблюється, але не скасовується. Закінчиться він 12 липня із святом Петра і Павла.

Священник пояснює, що  Свято Івана Купала – це дещо інше, ніж забобони, тому що йдеться про дохристиянські часи. Купайло був одним із язичницьких ідолів і відповідно так збіглося, що у цей період, коли християни відзначають своє свято, то язичники відзначають свято Купайла. І так ці свята переплелися з плином часу й історії. Люди, які акцентують увагу на тих традиціях, кажуть, що це свято Івана Купала. Повністю викорінити усі язичницькі традиції досі не вдалося. Церква їх просто багато в чому охристиянізувала, тобто наповнила іншим змістом. Наприклад, якісь гаївки та будь-які традиції, які не суперечать християнському віровченню, церква не заперечує згадувати. 

"Якщо ці традиції, скажімо так, – якесь багатство нашої культури, елементи, які збагачують нашу християнську культуру, то це одне. А якщо, наприклад, це було би поклоніння цьому Купайлові, як Богові, то це, звичайно, заборонено", – пояснює священнослужитель.

З його слів, є шість свят, пов’язаних із життям Івана Хрестителя і Різдво серед них вважається найбільшим, найрадіснішим. Окремо є зачаття, усікновення, пам’ятні дати також  – перше, друге і третє знайдення його глави. А оскільки Іван – це дуже поширене ім'я, тому святкується пам'ять й інших святих. Зокрема, серед відомих  це, – наприклад, святий апостол і євангеліст Іван Богослов. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 вересня 2022
02 липня 2022
14 лютого 2022
14 листопада 2021
16 серпня 2021
07 липня 2021
21:37
06 липня 2021
15:00
07 липня 2020
06 липня 2020
01 червня 2020