Поділитись:

Волинь втратить частину території?

Неділя, 15 травня 2016, 10:17
Волинь втратить частину території?

Внаслідок демаркації державного кордону між Білоруссю та Україною волиняни можуть втратити частину своїх земель.

Через ситуацію, що склалася, біля митного переходу "Дольськ", відбувся черговий демарш місцевих жителів. Люди зайняли пішохідний перехід і, безперервно йдучи туди-сюди, не пропускали транспорт ні з одного, ні з іншого боку, повідомляє інформаційне агентство "День".

Це вже далеко не перший протест мешканців Любешівського району, зокрема села Ветли, проти несправедливої, як вони вважають демаркації державного кордону. Були і сходи селян, і численні звернення в усі можливі інстанції, аж до Президента, і круглі столи, і зустрічі з київськими та луцьким фахівцями, і не один раз – з місцевою, районною та обласною владою.

З питанням пояснити, чи справедливі вимоги селян, у вищі органи влади зверталася і Волинська обласна рада. Суть питання в тому, що цього року білоруські прикордонники почали облаштовувати кордон на місцевості, ставити відповідні позначки. Ветлівські ж селяни вирішили, що це незаконно, бо споконвіку, як вважали, кордон між Білоруссю та Україною проходив начебто по середині безіменного каналу біля Ветел, котрий тепер повністю відходить білорусам. За радянських часів, коли була одна країна, ніхто особливо не переймався кордонами між тодішніми республіками. А кілька років тому Білорусь і Україна підписали відповідні документи про кордон та зафіксували їх у міжнародних організаціях, зокрема в ООН.

Мешканці ж прикордонної території з боку України вважають, що демаркація була проведена неправильно, і Україна втрачає на цій ділянці не один кілометр власної території. Пристрасті тут вирують не один місяць, і сьогодні відбувся новий виток.

Голова Любешівської райдержадміністрації Олег Кух повідомив, що він виїжджав на місце демаршу. Каже, було дуже неприємно перед білорусами, котрі їхали у волинський райцентр Любешів, де щосуботи – базар. Організатори перекриття траси вибрали вигідний час: машин на трасі було чимало.

Олег Кух вважає, що місцева влада має виконувати закони і розпорядження, які видані владою вищою, тому змінити демаркацію – не в його компетенції. Він не один раз спілкувався з мешканцями Ветел, привозив і фахівців, але всі розмови людей не задовольняють.

"Вони знають свою правду: оця територія біля каналу була нашою, українською, і такою має бути й надалі",– каже Кух.

Ветлівський сільський голова Любов Павлік розповіла, що у сільраді нема документів щодо демаркації кордону, селяни, українські громадяни, просили створити повторну комісію щодо демаркації, аби вона відбулася без шкоди для територіальної громади Ветел.

Наразі ж голова РДА повідомив, що конфлікт вдалося втихомирити, протестувальники знову мають із ним зустрічатися у понеділок, і вирішувати, як же все-таки вирішити питання, аби всім все було зрозуміло. Проте очевидці пікету розказують, що були на пікеті не тільки місцеві селяни, які відстоюють державні інтереси, а й особи, котрих вже не раз помічали у різного роду пікетах та протестах. Значить, ця ситуація не така проста, і комусь вигідна, вірогідно, що і для розхитування ситуації і формування образу українця перед сусідніми державами.

Читайте також:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів