Поділитись:

Мозок приймає рішення раніше за нас: дослідження

Понеділок, 01 квітня 2019, 06:47
Мозок приймає рішення раніше за нас: дослідження
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Нам подобається думати, що усе в наших руках, коли йдеться про вибір і силу наших повсякденних думок, але нові дослідження Університету Нового Південного Уельсу вказують на те, що ми менше контролюємо наш особистий вибір, ніж вважаємо, і що несвідома активність мозку визначає наш вибір задовго до того, як ми про це дізнаємося, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Опублікований сьогодні в престижному журналі Nature, експеримент показав, що вільний вибір наших думок може бути передбаченим відповідно до моделей мозкової діяльності за 11 секунд до того, як люди свідомо вибрали, про що думати.


Під час експерименту людям запропонували вільно обрати між двома візуальними візерунками червоної й зеленої смуги – одна з них працює горизонтально, інша – вертикально – перед тим як свідомо уявляти їх, перебуваючи під наглядом у функціональній магніторезонансній машині. Дослідники змогли не тільки передбачити, яку модель вони вибиратимуть, але й передбачити, наскільки сильно учасники оцінюють свої візуалізації.

«Ми вважаємо, що коли ми стикаємося з вибором між двома або більше варіантами того, про що думати, вже не є свідомі сліди думок, трохи схожі на несвідомі галюцинації», – стверджує директор лабораторії та професор Джоел Пірсон.

Це перше дослідження, яке охопило походження і зміст мимовільних візуальних думок і як вони можуть усунути наступні добровільні свідомі образи. Результати цього експерименту можуть мати значення для вивчення психічних розладів, таких як посттравматичний стресовий розлад.

Проте, як зазначає професор Пірсон:

«Наші результати не можуть гарантувати, що кожному вибору передують мимовільні образи, але це показує, що цей механізм існує, і це потенційно змінює наші повсякденні рішення».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриби можуть «знизити ризик проблем мозку»

Надрукувати
мітки:
коментарів