Поділитись:

"Сова" ви чи "жайворонок" – залежить від генів

Субота, 16 березня 2019, 07:02

Дослідження, проведене професорами загальної лікарні штату Массачусетс (MGH) і медичної школи університету Ексетер, виявило 76 нових областей генів, пов'язаних із тривалістю сну.

Це дослідження було опубліковане в найвідомішому природничому журналі – Nature Communications, – інформує інтернет-портал technology.org.

"Хоча ми витрачаємо близько третини нашого життя на сон, ми мало знаємо про специфічні гени і шляхи, які регулюють кількість сну. Наше дослідження показує, що тварини і люди мають спільні гени, що у свою чергу відкриває двері для кращого розуміння функції та регулювання сну", – стверджує Хасан Саїд Дашті, доктор медичних наук, доцент Центру геномічної медицини.

Зрозуміло, що регулярний адекватний сон (від 7 до 8 годин на добу) позитивно впливає на наше здоров'я.  А от недостатній (6 або менше годин) і надмірний сон (9 годин або більше) можуть спричинити значні проблеми зі здоров'ям. Дослідження показали, що від 10 до 40 відсотків варіацій тривалості сну можуть бути успадковані.

Нинішнє дослідження найбільше у своєму роді. Під час його проведення проаналізували генетичні дані 446 000 учасників британського Біобанку. Дослідження геномної асоціації (GWAS) ідентифікувало 78 генів, які мають здатність впливати на тривалість сну. Незважаючи на те, що перенесення одного генного варіанту вплинуло на середню кількість сну лише на одну хвилину, учасники, які мають найбільшу кількість генних варіантів такого типу, повідомили про збільшення тривалості сну, в середньому, ще на 22 хвилини.

Щоб підтвердити точність висновків на основі оцінки тривалості сну, дослідники перевірили 78, пов'язаних з тривалістю, генних варіантів серед учасників експерименту. Дослідники не лише займались об'єктивним вимірюванням тривалості сну, але і провели повний аналіз, який також міг дослідити варіанти, пов'язані з тривалістю, а також з такими факторами, як ефективність сну, випадки пробудження протягом ночі та бездіяльність у денний час.

Лише деякі з генних регіонів, визначених у цьому дослідженні, збігаються з тими, які були виявлені в попередніх дослідженнях групи безсоння та хронотипу.

Оскільки причиною як короткого, так і більш тривалого сну є проблеми зі здоров'ям, команда проводила окремі GWAS для учасників. Ці дослідження ідентифікували додаткові гени, які не були ідентифіковані в більш широкому груповому аналізі. Дослідники також виявили спільні генетичні зв'язки між тривалістю короткого або довгого сну і такими факторами, як високий рівень жирової тканини та симптоми депресії. Крім того, тривалість короткого сну була генетично пов'язана з такими ознаками, як безсоння і куріння, в той час як довготривалі варіанти були пов'язані з шизофренією, цукровим діабетом 2 типу та ішемічною хворобою серця.

Семюель Джонс, кандидат медичних наук Університету Ексетера, стверджує, що нове дослідження лише доповнює останні публікації команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чоловічому безплідді винні гени, - вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів