Єврокомісія згодна ввести безвізовий режим з Туреччиною, – ЗМІ

Вівторок, 03 травня 2016, 14:31

Європейська комісія вже завтра, 4 травня, схвалить рішення про скасування віз для турецьких громадян.

Обов'язковою вимогою встановлення безвізового режиму є виконання 72 умов за укладеною раніше міграційною угодою. Про це пише видання Новое Время із посиланням Російську службу BBC, яка, своєю чергою, вказує на джерела в Єврокомісії.

"Джерела в Єврокомісії кажуть, що вона (ЄК) схвалить пропозицію про введення безвізового режиму з Туреччиною, але при цьому Анкарі буде сказано, що умови змінені не будуть", – вказано в повідомленні.

Поки що Туреччина виконала близько половини з необхідних умов для надання безвізового режиму з країнами Шенгенської зони. Традиційно в ЄС вимагають виконати вимоги щодо незалежності судів, гарантії забезпечення свободи слова та гарантії дотримання прав національних меншин.

Прем'єр-міністр країни Ахмед Давутоглу заявив, що Анкара виконала всі свої зобов'язання в рамках міграційної угоди.

Раніше глава Європарламенту Мартін Шульц заявив, що міграційний договір ЄС–Туреччина не буде гарантією того, що країна отримає безвізовий режим з Євросоюзом.

2 травня міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер заявив, що Євросоюзу слід відразу надати туркам безвізовий режим, але з умовою виконання країною всіх необхідних вимог.

Нагадаємо, в березні 2016 року Туреччина і Євросоюз підписали взаємну угоду для вирішення міграційної кризи.