В Луцьку стає популярним "хоумскулерство": переваги і недоліки (відео)

Середа, 21 листопада 2018, 12:30

У Луцьку все більше набуває популярності "хоумскулерство" – навчання вдома. 

Про це йдеться в сюжеті на телеканалі UA: Волинь.

Софія Супрунюк – восьмикласниця. З 1-го класу вона навчалася у Києві в загальноосвітній школі, потім – із поглибленим вивченням англійської. Після переїзду на Волинь рік провчилася у школі в селі Княгининок, а тепер – "хоумскулер".

"Мені насправді подобається більше, тому що, якщо ти щось знаєш, то ти сам можеш відповісти, ніхто не буде викрикувати за тебе. Або коли вчитель півуроку заспокоює учнів і нічого так і не розповідає", – зазначила школярка. 

Можливість одержувати освіту в такий спосіб мама – Надія Рогозіна – розглядала більше двох років.

"Сучасна школа відстала від сучасного світу років на сто, напевно. Якби те, що зараз, як воно працює, віднести туди, все би класно працювало. Зараз інший світ, інші процеси, інші завдання, виклики у житті і так далі. А всього цього школа не навчає", – вважає Надія Рогозіна.

Окрім того, більшість оцінок в цій системі виставляє комп'ютер автоматично. І тут абсолютно відсутній фактор особистого ставлення вчителя до дітей. 

Проте, на думку практичного шкільного психолога Людмили Кравчук, навчання вдома не сприяє соціалізації дитини.

"Прихильники "хоумскулерства" говорять так: дитина, оскільки відвідує якісь інші розвиткові заняття, все одно спілкується з однолітками і процес соціалізації в неї відбувається. Я в цьому плані не дуже погоджуся. Чому? Коли ти приходиш в групу гуртка, де 5-10 дітей, і вони всі твої однодумці, – це одне спілкування. Коли ми беремо середньостатистичну школу, тут зовсім інакше: тут збирається абсолютно "різношерстна" публіка і з ними ти мусиш вибудовувати різні стосунки", – зауважила вона.

Проте навчання вдома, зі слів психолога, менш негативно впливає на здоров'я дітей.

Як розповіла начальниця міського управління освіти Зіновія Лещенко, нині в Луцьку самостійно здобувають освіту менше 10 учнів.  В середньому, до кінця навчального року кількість по місту зростає до 20-30 учнів.

"В даному випадку це воля батьків, ми не маємо права їй суперечити. Батьки пишуть заяву на ім'я директора. Директор має право відповідним чином організовувати цю діяльність, але обов'язково узгоджувати з управлінням освіти... Відповідальність на себе беруть дуже багато осіб, бо в кінцевому результаті дитині отримувати документ про освіту", – зазначила посадовиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очна, заочна, дистанційна та мережева: середня освіта в Україні стане інституційною