На Волині при школах котельні побудували, та не вмикають. Хто винен у халтурі?

Вівторок, 25 вересня 2018, 10:00

Уже третій рік у кількох селах Луцького району "успішно" опалюють школи газом, хоча побудовані поруч котельні для альтернативних видів енергії. Зокрема, мова йде про котельні у селах Чаруків та Липини.

В управлінні освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації "Конкуренту" пояснили, що підрядником та балансоутримувачем цих котелень є КП "Луцьке".

"На даних час котельні не введені в експлуатацію, не вирішене питання підключення до електропостачання", - йдеться у відповіді на запит.

У районному відділі освіті ж кажуть: оформляти документацію є функцією замовника будівництва, тобто КП "Луцьке".

"Будівництво цих котелень було розпочате ще у 2016 році. Замовником робіт виступало КП "Луцьке". Кошти спрямовувалися через цей комунальний заклад і цей комунальний заклад виступав замовником робіт, відповідно оплачували роботи тим будівельним організаціям, які вони самі наймали. Котельні побудовані", - зазначив керівник районного управління освіти Олександр Хомич.

Попри те, що котельні нині стоять, користі від них немає. Адже без електрики вони не працюють.

"Коли побудували котельні, лише тоді спохватилися про дві першочергові проблеми. По-перше, про відведення земельної ділянки. Замість того, щоб спочатку потрібно вирішити питання відведення землі, а тоді почати будівництво, ніхто цього не зробив, думали, що вирішать потім. А нині, на сьогодні, його вирішити дуже важко. Ми не дійшли консенсусу, як це зробити. Інша проблема: коли починається будівництво, беруться містобудівні умови, які надає архітектура. Цей документ узаконює будівництво. Вони теж не були взяті через те, що не була відведена земельна ділянка. Не маючи цих першочергових документів, "Волиньобленерго" не може підключити. Тут цілий ланцюжок", - додав Хомич.

Він зазначає, що комунальний заклад мав би взяти на себе відповідальність, що свого часу не оформив документи.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ КОТЕЛЬНІ ЗА 3 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ СТОЯТЬ БЕЗ ДІЛА, НАЧЕ ПАМ'ЯТНИКИ

Натомість директор підприємства Олександр Ткачик пояснює, що проблема виникла ще раніше. А саме, коли на початку 2000-их років місцеві сільські реєстратори наплутали зі статусом землі, вказавши, що форма власності не комунальна, а державна.

Таким чином підписаний договір сервітуту землі не можна зареєструвати без внесення змін до рішень про реєстрацію. Від цього невирішеного земельного питання й тягнуться проблеми. Олександр Ткачик упевнений, що задля руху вперед потрібна допомога місцевої районної влади.

"Моя суб'єктивна точка у тому, що коли одна сторона не хоче, то намагання іншої будуть марні. Потрібно, аби з двох сторін було бажання доробити той об'єкт. Думаю, що зі змінами у районній адміністрації, які відбуваються, це питання найближчим часом вирішиться позитивно", - зазначив директор КП.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ПРЕЗИДЕНТ ЗВІЛЬНИВ ГОЛОВУ ЛУЦЬКОЇ РДА ІГОРЯ ЯРМОЛЬСЬКОГО

Тим часом справа із котельнями зі статусу просто скандальної набула ще й кримінального характеру. За повідомленням прокуратури Волинської області, нині слідчим управлінням Головного управління Національної поліції області ведеться кримінальне провадження, яке пов'язане із будівництвом котельні у селі Липини. Триває досудове розслідування.

Також у Луцькому міськрайонному суді розглядається справа відносно директора КП "Луцьке" за фактами підписання завідомо підроблених документів та розтрати бюджетних коштів на суму 117,2 тисяч гривень при проведенні робіт із реконструкції котельні зі встановленням твердопаливних котлів в школі села Чаруків.

Як довго тягнутиметься процес із введенням котелень в експлуатацію сказати ніхто не береться.