Поділитись:

На ремонт великої синагоги в Луцьку треба більше двох мільйонів гривень

Середа, 24 лютого 2016, 19:39
На ремонт великої синагоги в Луцьку треба більше двох мільйонів гривень

Депутати Луцької міської ради звертаються до голови Волинських облради, ОДА, нардепів та міністра культури щодо необхідності виділити кошти на реставрацію пам'ятки державного значення – Синагоги.

Таке рішення прийняли під час сесії Луцької міської ради 24 лютого, – пише Волинське Агентство Розслідувань.

Необхідність просити кошти в держави виникла через те, що в Синагозі руйнуються стіни та тече дах, а це пам'ятка національного значення, яку можуть ремонтувати лише за кошти з держбюджету. Вартість ремонту – 2 163 858 гривень.

Публікуємо текст звернення луцьких депутатів:

Сьогодні свідченням єврейської сторінки історії Луцька є Головна синагога — пам'ятка архітектури національного значення (охор. №1008), розташована за адресою вул. Данила Галицького, 33 на території Державного історико-культурного заповідника в старій частині міста Луцька. Довгий час вона виконувала роль релігійного, освітнього та громадського центру луцьких євреїв.

Архітектурною особливістю Луцької синагоги є влаштування бійниць в аттиковому завершенні її основного об'єму та спорудження примкнутої до неї оборонної башти. Зумовлена вона тим, що, оскільки синагога споруджувалась на міській околиці й входила в систему міських укріплень, до її споруди ставилась вимога щодо оборонних властивостей.

Синагога проіснувала як культова споруда до Другої Світової війни. До 1970-их років перебувала у занедбаному стані. Пошкодження та втрати згідно даних технічних обстежень вже в 1959 році складали від 10 до 100 % по окремих елементах.

Пізніше у Синагозі було здійснено капітальний ремонт і добудову спортивного залу для потреб Волинської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо". З 1981 року відповідно до охоронно-орендного договору, і по даний час, пам'ятка архітектури національного значення Синагога в місті Луцьку перебуває в користуванні Волинської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" України.

Даною організацією був виготовлений технічний паспорт із поверховими планами будівлі та проводяться її поточні ремонти. Сьогодні пам'ять про Луцьку синагогу в її початковому вигляді зберігається в Центрі єврейського мистецтва Єврейського університету в Єрусалимі, де знаходиться 3D-модель екстер'єра та інтер'єра синагоги. А в Музеї єврейської діаспори Бет-Атфутцот в Тель-Авівському університету зберігається макет синагоги в тому вигляді, в якому вона існувала до другої половини ХІХ століття.

З історичної та архітектурної точки зору Синагога є одним з найцікавіших туристичних об'єктів України. Та, на жаль, сьогодні пам'ятка не є відкритою для огляду туристами. Башта, яка прибудована до основного приміщення Синагоги, має три поверхи і сьогодні лише частково використовується під адміністративні кабінети. Провівши ремонтні та реставраційні роботи у даній башті можна було б створити Музей єврейської історії Луцька, а також розмістити експозицію, що розповідала б про оборонні властивості Синагоги.

Дах пам'ятки перебуває в незадовільному стані внаслідок чого замокають і руйнуються перекриття, що несе загрозу втрати їх несучої здатності і обрушення. Фасади будівлі знаходяться в жахливому стані та несуть небезпеку для через постійний обвал штукатурки. Пам'ятка вимагає невідкладного проведення реставрації та ремонту даху й фасадів. Саме тому дана споруда потребує першочергової уваги з метою її збереження та ревіталізації.

Зважаючи на ці факти і те, що будинок Синагоги є культурним надбанням луцької громади та, через свою унікальність, України загалом, а також те, що вона має великий потенціал як туристичний об'єкт, дана споруда потребує першочергової уваги з метою збереження та ревіталізації. У зв'язку з названими обставинами в 2011 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію для проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятці. Згідно кошторисом на ремонтні роботи на пам'ятці національного значення

Синагоги необхідно 2 163 858 грн. Проте коштів з державного бюджету на проведення робіт, на жаль, протягом чотирьох років виділено не було. У зв'язку з вищевикладеним просимо у найкоротші терміни передбачити у державному бюджеті України на 2016 рік кошти на ремонтно-реставраційні роботи пам'ятки національного значення Синагоги.

Надрукувати
мітки:
коментарів