Поділитись:

Люди хочуть, щоб депутат був електриком чи двірником, – волинський політолог

Неділя, 17 вересня 2017, 14:00

У зв'язку з недосконалим виборчим законодавством, у Луцьку є 12 виборчих округів, які не представлені в міськраді жодним депутатом.

Політолог, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход наголосив, що мешканці таких округів можуть звертатися до будь-кого з депутатів. Однак зауважив, що депутат все-таки буде допомагати і сприяти передусім своїм виборцям, які його безпосередньо обирали. Про це йшлося в ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" 15 вересня.

"Безумовно, якщо питання не стосується фінансів і допомоги з так званого депутатського фонду, то депутат буде допомагати. Я сподіваюся, що більшість депутатів, якщо це не фінансові питання, то допомагають всім лучанам. Є загальний бюджет міста, є бюджет розвитку, з цих коштів відбуваються основні видатки, а те, що мають депутати в своєму розпорядженні, це додаткові кошти. Це ті кошти, за допомогою яких депутати налагоджують тісніший звязок із виборцями, це бонус для певної території. Але депутат має вплив на розпорядження цими коштами, адже кошти із загального бюджету чи бюджету розвитку розподіляють переважно з політичної волі керівника міста, рішенням міської ради, якісь фракції чи депутати намагаються більше цих коштів затягнути на свої території. А ті кошти, які є додаткові в депутатському фонді, депутат може спрямувати. Що робити виборцям? Звертатися до керівництва міста, звертатися до найактивніших депутатів, апелювати до політичних сил, які обрали цих депутатів, але вони несуть мало відповідальності за депутатів", – пояснив експерт.

Депутат Луцької міської ради Микола Яручик зауважив, що люди часом не пам'ятають, за кого вони голосували.

"Все залежить від депутата, він повинен зустрічатися з виборцями, бути більш активними", – наголосив він.

Михайло Наход розповів, що відповідно до досліджень, люди хочуть, щоби депутат був двірником, електриком, сантехніком, щоб депутат прийшов і все за них зробив.

"Депутати своєю чергою ведуться на цей стереотип і задовільняють бажання виборців. Якщо ми подивимося на законодавство, то депутат – це та людина, яка ініціює і ухвалює рішення в інтересах цілої громади. Основне завдання депутата – ухвалювати конструктивні і зважені рішення, які будуть задовольняти інтереси всієї громади, а не перетворюватися в електриків, сантехніків тощо", – зазначив політолог.

Натомість Микола Яручик сказав, що йому з виборцями пощастило.

"Я звик працювати з громадою так, щоб залучити її теж, щоби вона була активною. Якщо ми здійснюємо суботник, то ми це робимо разом. Якщо ми робимо концерт, то десь допомагає депутат, а десь – самі мешканці. Тоді виходить дуже хороший результат", – запевнив він.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ПРО ОКРУГИ БЕЗ ДЕПУТАТІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів