Поділитись:

Округи без депутатів у Луцьку: наслідки вже помітні

Субота, 16 вересня 2017, 12:00

У зв'язку з дією виборчого законодавства, виникла ситуація, що в межах одного територіального округу можна було обрати 2 чи 3 депутатів, при тому певна кількість округів своїх представників не могли делегувати.

Про те, до чого призвели такі умови виборів, говорили в ефірі ток-шоу Протилежний Погляд LIVE 15 вересня.

"Наслідки помітні вже зараз. Певні території не представлені депутатами. Відповідно, виборці не знають, до кого апелювати, адже в усі попередні вибори виборці мали свого депутата. Окрім виборів 2006 року, коли обириали суто за партійними списками. Депутати виконують волю тих виборців, яких вони представляють, а ті виборці, де не було обрано депутата, вони певною мірою відчувають себе обділеними увагою, часто не знають, до кого звертатися. Як результат – депутати спрямовують свої зусилля і фінансові ресурси, які вони можуть залучити з бюджету, на свої округи. А певні території стають білими плямами у розвитку громади загалом", – пояснив Михайло Наход, політолог, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу.

Натомість депутат Луцької міської ради Микола Яручик вважає, що все залежить від лучан, адже вони обирають того чи іншого депутата.

"Хочуть – обирають того, хто йде з бажанням набити собі кишені і розграбувати місто, хочуть – вибирають чесних людей, які будуть про місто дбати. Але якщо говорити, що 12 округів залишилися осиротілими, то я трохи з цим не згідний. До мене як до депутата зверталися і з вулиці Зв′язківців, і з вул. Степана Бандери, з вул. Гнідавської – це не мій округ. Якщо депутат свідомий і розуміє, навіщо прийшов в міську раду, він не має права відмовити лучанину. Жодному. Чи це буде лучанин із 40-го, чи з ЛПЗ, чи будь-якої іншої частини міста", – прокоментував Яручик.

Проте додав, що 90 % звернень йдуть з того округу, на якому він балатувався. А лише 10 % – з інших округів.

"Якщо є депутатський фонд, ми виділяли по 100 тисяч гривень на кожного депутата, то я не можу ці гроші спрямувати на мікрорайон Балку, наприклад. Адже ті люди, які за мене голосували, запитають про це", – зазначив Микола Яручик.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ПРО ОКРУГИ БЕЗ ДЕПУТАТІВ

 

Надрукувати
мітки:
коментарів