Поділитись:

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок

Автор: Ольга Зейлик |
П'ятниця, 26 липня 2024, 16:00
Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок

Перший тиждень серпня визнаний Всесвітнім тижнем підтримки грудного вигодовування. Як з цим справи у Луцьку насправді? Не на папері. Не на плакатах у коридорах медзакладів.

Про це журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» поговорили з сертифікованою консультанткою з питань грудного вигодовування Тетяною Волох.

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок

Почнімо з того, що кожного року Всесвітня організація охорони здоров'я визначає якусь тематику цього тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мамі на ГВ вийти на роботу. Розмова з луцькою консультанткою з грудного вигодовування

Цього року – це підтримка різноманітності грудного вигодовування. Тобто підтримуються і жінки, які працюють, і жінки, які годують виключно зцідженим молоком, і жінки, які годують молоком з грудей тощо.

Але ми би хотіли звернути більше увагу на моменти порушення і відсутності підтримки, з якими жінка може зустрітися.

Отож за документами і виписками нині маємо наче гарну тенденцію – в Україні близько 19,7% дітей залишаються до 6 місяців на виключно грудному вигодовуванні. Проте, як каже фахівчиня з грудного вигодовування, з десяти жінок, які до неї звертаються, 7-8 мають запит переходу з пляшки і суміші на ГВ (грудного вигодовування, - ред.).

То виходить, що ці «хороші» показники статистики на ділі не такі. На це впливає багато факторів: відсутність у нашого оточення досвіду успішного ГВ, а на це, до речі, свого часу сильно повпливала політика і рекомендації радянської епохи, недостатня підтримка жінок, які годують, небажання медперсоналу йти в ногу з часом і розширювати свої знання (які у них і так мають бути, бо медики працюють за протоколами) і визнавати свої прогалини.

Увага! Дисклеймер:

Медперсонал робить дуже велику роботу і чимало з них є висококваліфікованими фахівцями у своїй сфері.

«В мене дуже багато знайомих неонатологів, педіатрів, які реально мегапрофесіонали. Дуже класні, рятують дитячі життя. Але чогось дуже велику роль грає особистий фактор. І по-іншому навіть це не можна назвати», – каже Тетяна Волох.

* * *

З чого все починається

«Звичайно, що коли жінка вагітна, вона починає підписуватись на різних експертів і соцмережі підкидають їй лікарів, вагітні блоги і так далі. Знову ж таки, в соцмережах дуже багато недоказової інформації, яка може подаватися під соусом професійності», – пояснює консультантка.

Тут важливо, аби вагітна розібралася і фільтрувала. Як? Спиратись на тих фахівців, які володіють сучасними знанням, підкріпленими останніми дослідженнями.

Коли жінка заходить в вагітність, вона стає на облік, приходить в пологові.

«Звісно, все завішано плакатами про грудне вигодовування. Всі «співають», що вони супергвфрендлі.

Але оці перші три дні в пологовому вони можуть бути складними і можуть потім зробити неможливим тривале грудне вигодовування», – каже Тетяна Волох.

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

Фахівчиня каже, що жінкам дуже важливо знати про свої права перебування в перші три дні госпіталізації після народження дитини.

«У медперсоналу є протоколи, згідно з якими вони мають працювати. Так, є перелік категорій, в яких має даватися суміш, наприклад, як докорм. Але з особистого досвіду, з того, що я спілкуюся з жінками, які виписуються з наших закладів, то у восьми з десятих жінок не було цих показів. Це просто була така собі самодіяльність медичного персоналу.

Одна жінка мені розповіла, що їй просто напряму сказали, що медсестра втомилася, діти плачуть, а всім вночі треба спати. Тому дають суміш, щоб діти заснули і щоб поспали медсестри», – каже консультантка з питань грудного вигодовування Тетяна Волох.

До речі, якщо дитина в перші три доби отримує у докорм суміш, то вірогідність виключно грудного вигодовування падає на 50%.

«Тому це дуже тяжко потім, коли жінка приїжджає додому, в неї немає нормальної інформації, як готувати навіть ту суміш. Вона не знає, скільки їй треба давати, як треба давати. В неї немає інформації про грудне вигодовування. Вона шукає якусь підтримку в рідних. В рідних знову ж таки цієї інформації немає. І коли приїжджає, наприклад, консультант з грудного вигодовування і каже, що перехід з пляшки потребує зусиль (і фізичних, і емоційних), потребує часу, а жінка і так втомлена, в неї немає сил, вона хоче просто, щоб все було добре, щоб від неї всі відчепилися і щоб її дитина була сита.

Це абсолютно нормальне бажання полегшити собі цей період, я в цьому підтримую всіх жінок в тому, що вони просто хочуть для себе легшого життя, це нормально. І реально дуже багато є таких історій, коли жінки кажуть: «Дякуємо вам за допомогу, дякуємо вам за підтримку, але я не буду це робити. Ми поки будемо так, таке, як є.

Жодна жінка не отримала від мене ні засуджуючого коментаря, ні оціночного якогось речення. Якщо я бачу це рішення жінки, то просто кажу, окей, давайте тоді просто зробимо це здорово для вашого організму, без шкоди».

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

Найшкідливіші поради, які чують жінки від медперсоналу в пологових

«Ваша дитина плаче, бо вона голодна»

Існує така річ, яка називається «феномен другої ночі новонародженого».

Зазвичай після пологів першу добу дитина поводиться дуже спокійно. Це ми таке слово використовуємо, бо це так нам здається, що дитина веде себе спокійно.

Насправді просто після пережитого стресу, неважливо будь-то вагінальні пологи чи кесарський розтин, дитина просто звикає до того, що вона потрапила в нове оточення.

«Вона може довго спати, вона може рідко прокидатися на годування. І оточуючі, навіть батьки, особливо в яких перша дитина, вони можуть сприйняти це за норму, що така поведінка, яка є в першу добу, коли дитина весь час спить, це нормальна поведінка», – додає консультантка.

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок

На другу добу дитина починає розуміти, що знаходиться в іншому оточенні. Інших інструментів для того, щоб сказати, що «я є, я народився, мені тут страшно, я відчуваю себе самотнім, я ніколи раніше не відчував голоду, я ніколи раніше не вчився спати, я не розумію, що відбувається з моїм тілом, мені страшно».

Дитина не має інших інструментів, окрім того, як плакати. І найчастіше саме в цей період починається перший докорм. Тому що через невміння розповісти породіллям про цей феномен, через невміння заспокоїти дитину, використання білого шуму, правильної позиції, коли ми беремо по-іншому дитину на руки...

«Це от перший такий тригер зазвичай, коли дають суміш», – додає експертка.

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

Невміння допомогти прикласти і агресія

Наступний по шкоді – це невміння допомогти жінці правильно і безболісно прикласти дитину до грудей.

«Люди собі дозволяють агресивно поводитися з тілом жінки. Без її дозволу брати сосок, пхати дитині в рота, коли вона цього не очікує, коли вона до цього не готова, коли вона неправильно розташована.

Особливо, коли жінки після кесарського ростину, після травматичних пологів, вони не можуть сісти, у них дуже велика слабкість в руках, вони не можуть тримати дитину. Вони лежать і замість них мають вкладати дитині груди.

Персонал веде себе дуже агресивно, вони не вміють це робити і найголовніше, вони не можуть визнати, що вони не вміють це робити. Тому що коли жінка почне їм звертати увагу, що «мені боляче, я відчуваю біль під час годування, я відчуваю біль під час смоктання, вони наголошують на тому, що це нормально, «ти маєш терпіти, а як ти хотіла, як ти взагалі дитину родила, це має бути боляче, сосок має звикнути».

Це є несучасна, недоказова інформація, ніхто нічого терпіти не повинен. Якщо є біль, то це означає, що щось іде не так. Але знову ж таки, це не просто біль, це іде постійна травматизація шкіри соска, до якої може додатися і співпасти в часі той самий феномен другої ночі», – каже Тетяна.

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

Консультантка розповідає, що у неї був випадок, де на другу добу після пологів у жінки були дуже травматизовані соски.

«У неї здертий верхній шар епідермісу, соски кровлять і в той момент, коли маля плаче, дитину ще й треба прикладати якомога частіше. Жінка не може це робити, просто по факту того, що їй дуже сильно болить.

Цей момент він знову підвищує пропозицію медперсоналу давати додому суміш, тому що дитина голодна, вона бачить, кричить, а ви, мовляв, не можете прикласти. «Вам болить? ну то давайте там додамо суміш», – ділиться Тетяна Волох.

Бородатий міф про дієту на ГВ досі існує

І ще одна рекомендація, яка досі чогось існує, хоча консультантка думала, що вже такого немає, це стосовне харчування.

«Коли жінка народжує дитину, в ній часто просинається дуже великий апетит.

На другу добу або ж навіть після пологів. Пологи — це дуже енергозатратний процес. І починаються поради про те, що не можна все їсти.

«Свіжих овочів не можна, м'яса не можна, риби не можна, бургер не можна, суші не можна, нічого не можна. Жінка знову скована в ситуації. Пологи пройшли не так, як хотілося. Дитина дуже сильно натирає соски, тяжко годувати. Ти хочеш їсти, а дізнаєшся, що тобі майже нічого з нормальної їжі не можна. І ти сидиш і думаєш: «боже, а нащо воно мені взагалі?»

І породілля оцінює ці всі фактори. І дуже часто жінки кажуть, що «це не для мене. Я не така людина, я не жертва обставин. Я не з тих жінок, які будуть жертвувати собою. Я хочу нормально жити». І вони думають, що годування сумішшю – це синонім до нормального сучасного життя. А годування грудьми – це про жертовність, про жорсткі обмеження, це про біль, це про сльози. І вони далі йдуть. Вони обирають інший шлях».

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок

Міфи про соски і (не)підтримка

Наприклад, знову ж таки, непрофесійність і невміння, коли у жінки не такий сосок, який ми уявляємо за ідеал соска, який от ми бачимо на макетах або десь на плакатах.

«І бували такі випадки, коли просто через непрофесійність приходить висока особа, з гарною посадою лікар, тому що медперсонал не знає, що з цими сосками робити. Ця авторитетна особа приходить і каже жінці: «Ну, я тобі скажу, що з твоїми сосками ти не будеш годувати, змирись». Це говорить авторитетна особа.


Ми розуміємо, що жінка у перші дні після пологів дуже вразлива, вона слухає, будь-яке слово ловить. А в кого вона ще має ловити? В кого вона ще має питати? Вона не має часу взяти телефон, до когось дзвонити, щось читати... якісь статті. Вона сприймає, як істину, ті думки, що говорять їй люди. І я приїжджала на таку консультацію, складно було. У нас була задача з зірочкою, тому що дитина вже багато отримувала пляшки, вона вже звикла до способів подачі їжі з пляшки. І так, в жінки були втягнуті соски, це не був цей «еталон».


Але ми приклали дитину до грудей, і в жінки були здивовані очі. Вона на мене дивилась і казала, що «це реально зараз відбувається?».


Вона каже: «Я думала, що ви приїдете подивитеся те ж саме скажете, що не зможу годувати..».


Мені хочеться думати, що це не про те, що людина хотіла зробити гірше. Звісно, якщо стоїть питання, що «ми не вміємо прикласти дитину до грудей, ми не можемо прикласити до грудей», то дитина не може залишатись без їжі, в нас завжди в пріоритеті стоїть погодувати дитину. Звичайно, що тоді ми вибираємо докорм. Але тут мав звучати такий коментар про те, що «на жаль, ми не вміємо працювати з такими сосками, як у вас. Давайте ми пошукаємо, давайте спробуємо знайти людину, яка допоможе вам годувати».

Не треба казати «ну, з такими сосками ви ніколи не будете годувати».

Це помилка, це неправильно. Це не підтримує жінку в її впевненості»

 Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

Це, до слова, впливає не тільки на саму жінку, а й на її найближче оточення.

Коли ці слова чує ще збоку родина, або мама, або чоловік, вони теж ловлять ці думки. І жінка приїжджає додому, виходить з цього стану трансу і починає шукати.

«Думає: може зараз я покличу консультантку. Якщо вже там не вийде, ну то значить я спробувала. І вона говорить своїм рідним, а у відповідь почує непідтримуючі коментарі: «Ти що не чула, ну тобі ж якась авторитетна особа сказала, що ти не зможеш, а в неї медична освіта, а вона ж там на такій великій посаді знаходиться, скільки років там працює. І вона тобі це сказала, а ти хочеш, щоб тобі якась прийшла консультантка, допомогла?».

І жінці тепер треба воювати і виставляти межі ще своїм найріднішим.

«Це одне речення, один якийсь коментар, в який людина загалом не вкладає якоїсь поганої місії. Вона хотіла просто сказати, що давайте на даний період часу будемо годувати дитину з пляшки, тому що нам не виходить прикласти – таким був сенс, який вона хотіла в ці речення вкладати.

Проте ця авторитетна особа це сказала так, що зруйнувала і впевненість жінки, і впевненість її родини, і створила потім дуже багато проблем».

Як у Луцьку (не)підтримують грудне вигодовування. ТОП чесних думок 

За даними досліджень, 95-98% жінок здатні виробляти достатню кількість грудного молока. Тож не вірте міфам і недоказовим порадам й приймайте рішення, які вважаєте кращими для себе і малюка. 

Головне – аби у такий складний час ми були один для одного підтримкою, бо це справді працює. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів