Як харчуватимуть луцьких школярів: депутати викликали керівництво комунального підприємства на комісію (відео)

Четвер, 25 липня 2024, 12:02

Як та за скільки КП «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування», яке очолює Світлана Шмід, годує школярів міста? 24 липня відбулося чергове засідання профільної комісії міської ради. Там говорили про витрати, що заклали у вартість продуктів, якими безпосередньо кормлять дітей в закладах освіти.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

На комісії директорка комбінату Світлана Шмід була відсутня. Натомість, так би мовити, «віддувалися» її колеги. Працівники підприємства розповіли: вартість порції на одну дитину становить 50 грн, тобто на 10 грн дорожче, ніж торік.

Раптом ви не чули про ситуацію довкола цього комунального підприємства, тоді читайте: Луцький комбінат шкільного харчування годує дітей за дуже завищеними цінами, – депутат (оновлено)

Депутатка Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій поцікавилася, чим конкретно харчують школярів та студентів.

«Що саме входить у цю порцію? Який об'єм там харчування?» – запитала обраниця.

Алла Надточій

На що технологиня комбінату Ірина Казмірчук відповіла таке:

«У вартість 50 грн входить: сніданки в школах для пільгових категорій і за батьківські кошти. У нас вони йдуть одинакові. Входить туди: салат – 35-40 г, гарнір – 120 г, м’ясне – 50-60 г, дивлячись із чого м’ясна страва, хліб, фрукти й чай», – зазначила працівниця.

centerІрина Казмірчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Луцька Поліщук відмовився взятися за проблему із завищеними цінами, за якими харчують дітей

Алла Надточій також закцентувала на співвідношенні витрат підприємства в порівнянні за перші півріччя 2023 та 2024 років. Депутатка запитала, чому так раптово, майже на 14 %, збільшилася оренда майна й обладнання. Працівниця комбінату, яка відмовилася називати своє ім’я журналістам, каже: усе, мовляв, через індексацію.

«Індексація йде кожного місяця. Майно, площі торгові, у нас йде в оренду. Оренда обладнання. Є більшість нашого, але деяке є й шкільне ще, старе», – розповіла жінка.

Працівниця комбінату, яка відмовилась називатись (по центру)

А от на послуги сторонніх організацій витрати зросли на 26%. Як стверджують працівники, багато коштів йде на ремонти обладнання. Щодо пункту під назвою «інші матеріальні витрати», то тут взагалі вартість зросла на майже 70%. Погодьтесь, шановні читачі, різниця дуже суттєва?

«Це мається на увазі посуд, миюче. Подорожчало дійсно, і посуд подорожчав – кожна мисочка 50 грн коштує, папір, канцтовари та інші матеріальні витрати. Антисептики, медогляди працівників, водіїв», – працівниця комбінату пояснює, які саме витрати зросли на 70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директорка Луцького комбінату шкільного харчування заробляє більше, ніж мери України

Окрім чималого зростання витрат, у комбінату є ще й ще одна проблема – відключення електроенергії. Депутатка міської ради від фракції «Європейська солідарність» Алла Доманська запитала у працівників, як вони будуть боротися з цією проблемою.

«Ситуація, що світло вимикатимуть, дуже ймовірна. Тобто зараз у вас вже мали б бути якісь сценарії виходу з цієї ситуації. Чи ви будете закупляти продукти, витрачати на це кошти, а потім не будете мати змоги їх приготувати?» – цікавиться обраниця.

Алла Доманська

Тільки-от як розв'язувати цю проблему на комбінаті просто не знають. Бо ж, скажімо так, «плану Б» в них немає. Зрештою, кажуть працівники, що надіються на краще.

«Ну, минулого року вимикали також світло, якщо там вимикають буквально на годину на дві, то просто міняється режим роботи в працівників і може харчування бути трохи розтягнуте в процесі», – каже в.о директора комбінату Світлана Трубій.

centerІрина Казмірчук та Світлана Трубій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Луцьку можна «наварити» мільйони на харчуванні дітей у школах, - депутат

Про альтернативні ж варіанти забезпечення комбінату електроенергією виконувачка обов’язків директорки відповісти чомусь не змогла. Алла Надточій наголосила, що ситуація зі світлом не найкраща і вкотре запитала у працівників комбінату, який вихід із ситуації бачать вони. Однак на запитання депутатки працівники так і не змогли дати конкретну відповідь. Аргументували лише тим, що комбінат забезпечує 24 школи, які знаходяться у різних кінцях міста. Мовляв, поки в одній школі вимкнуть світло, а в іншій ні – будуть готувати й перевозити. Схема, погодьтесь, не дуже надійна...

Нагадаємо: У Луцьку за фактом завищених цін на продукти, якими годують дітей у луцьких школах відкрито кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: