Поділитись:

Як харчуватимуть луцьких школярів: депутати викликали керівництво комунального підприємства на комісію (відео)

Четвер, 25 липня 2024, 12:02
Як харчуватимуть луцьких школярів: депутати викликали керівництво комунального підприємства на комісію (відео)

Як та за скільки КП «Луцький комбінат шкільного та студентського харчування», яке очолює Світлана Шмід, годує школярів міста? 24 липня відбулося чергове засідання профільної комісії міської ради. Там говорили про витрати, що заклали у вартість продуктів, якими безпосередньо кормлять дітей в закладах освіти.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

На комісії директорка комбінату Світлана Шмід була відсутня. Натомість, так би мовити, «віддувалися» її колеги. Працівники підприємства розповіли: вартість порції на одну дитину становить 50 грн, тобто на 10 грн дорожче, ніж торік.

Раптом ви не чули про ситуацію довкола цього комунального підприємства, тоді читайте: Луцький комбінат шкільного харчування годує дітей за дуже завищеними цінами, – депутат (оновлено)

Депутатка Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій поцікавилася, чим конкретно харчують школярів та студентів.

«Що саме входить у цю порцію? Який об'єм там харчування?» – запитала обраниця.

Алла НадточійАлла Надточій

На що технологиня комбінату Ірина Казмірчук відповіла таке:

«У вартість 50 грн входить: сніданки в школах для пільгових категорій і за батьківські кошти. У нас вони йдуть одинакові. Входить туди: салат – 35-40 г, гарнір – 120 г, м’ясне – 50-60 г, дивлячись із чого м’ясна страва, хліб, фрукти й чай», – зазначила працівниця.

Ірина КазмірчукІрина Казмірчук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Луцька Поліщук відмовився взятися за проблему із завищеними цінами, за якими харчують дітей

Алла Надточій також закцентувала на співвідношенні витрат підприємства в порівнянні за перші півріччя 2023 та 2024 років. Депутатка запитала, чому так раптово, майже на 14 %, збільшилася оренда майна й обладнання. Працівниця комбінату, яка відмовилася називати своє ім’я журналістам, каже: усе, мовляв, через індексацію.

«Індексація йде кожного місяця. Майно, площі торгові, у нас йде в оренду. Оренда обладнання. Є більшість нашого, але деяке є й шкільне ще, старе», – розповіла жінка.

Працівниця комбінату, яка відмовилась називатись (по центру)Працівниця комбінату, яка відмовилась називатись (по центру)

А от на послуги сторонніх організацій витрати зросли на 26%. Як стверджують працівники, багато коштів йде на ремонти обладнання. Щодо пункту під назвою «інші матеріальні витрати», то тут взагалі вартість зросла на майже 70%. Погодьтесь, шановні читачі, різниця дуже суттєва?

«Це мається на увазі посуд, миюче. Подорожчало дійсно, і посуд подорожчав – кожна мисочка 50 грн коштує, папір, канцтовари та інші матеріальні витрати. Антисептики, медогляди працівників, водіїв», – працівниця комбінату пояснює, які саме витрати зросли на 70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директорка Луцького комбінату шкільного харчування заробляє більше, ніж мери України

Окрім чималого зростання витрат, у комбінату є ще й ще одна проблема – відключення електроенергії. Депутатка міської ради від фракції «Європейська солідарність» Алла Доманська запитала у працівників, як вони будуть боротися з цією проблемою.

«Ситуація, що світло вимикатимуть, дуже ймовірна. Тобто зараз у вас вже мали б бути якісь сценарії виходу з цієї ситуації. Чи ви будете закупляти продукти, витрачати на це кошти, а потім не будете мати змоги їх приготувати?» – цікавиться обраниця.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Тільки-от як розв'язувати цю проблему на комбінаті просто не знають. Бо ж, скажімо так, «плану Б» в них немає. Зрештою, кажуть працівники, що надіються на краще.

«Ну, минулого року вимикали також світло, якщо там вимикають буквально на годину на дві, то просто міняється режим роботи в працівників і може харчування бути трохи розтягнуте в процесі», – каже в.о директора комбінату Світлана Трубій.

Ірина Казмірчук та Світлана ТрубійІрина Казмірчук та Світлана Трубій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Луцьку можна «наварити» мільйони на харчуванні дітей у школах, - депутат

Про альтернативні ж варіанти забезпечення комбінату електроенергією виконувачка обов’язків директорки відповісти чомусь не змогла. Алла Надточій наголосила, що ситуація зі світлом не найкраща і вкотре запитала у працівників комбінату, який вихід із ситуації бачать вони. Однак на запитання депутатки працівники так і не змогли дати конкретну відповідь. Аргументували лише тим, що комбінат забезпечує 24 школи, які знаходяться у різних кінцях міста. Мовляв, поки в одній школі вимкнуть світло, а в іншій ні – будуть готувати й перевозити. Схема, погодьтесь, не дуже надійна...

Як харчуватимуть луцьких школярів: депутати викликали керівництво комунального підприємства на комісію (відео)

Нагадаємо: У Луцьку за фактом завищених цін на продукти, якими годують дітей у луцьких школах відкрито кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів