Поділитись:

Лучани нарікають, що їхнє укриття «привласнив» ресторан і зробив там склад

Четвер, 18 липня 2024, 20:00
Лучани нарікають, що їхнє укриття «привласнив» ресторан і зробив там склад

У Луцьку мешканці будинку на проспекті Волі, 11, нарікають, що у них немає доступу до укриття. Мовляв, у приміщенні, куди треба спускатися під час тривог, місцеві ресторани зробили склад й обмежити доступ до сховку.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» з'ясовували, чому ж лучани не можуть скористатися власним підвалом.

Нагадаємо, що ще минулого року влада та активісти проводили інспекцію укриттями. Фахівці оцінювали доступність та умови захисних споруд. Така перевірка була спричинена обстрілами Луцька. Тоді ворожа ракета поцілила в одне з підприємств обласного центру. На ранок мережа почала повнитись відео із зачиненими сховищами.

Укриття на проспекті Волі, 11Укриття на проспекті Волі, 11

З того часу балансоутримувачів таких споруд зобов'язали забезпечити доступність та слідувати за їхнім належним утриманням. Пройшов майже рік, але ситуація, на жаль, повторюється.

З укриття зробили склад?

До нас в редакцію звернулись жителі будинку на проспекті Волі, 11. Вони кажуть: міська рада здавала в оренду їхнє укриття й зараз там зробили склад. Воно було облаштоване усім необхідним, зокрема навіть вбиральнею, проте орендарі, зі слів місцевих, її демонтували.

«Умов в укритті немає ніяких. Воно збудоване в 1958 році. Там був туалет, водопровід та три виходи. Воно протирадіаційне. У 2018 році зробили реконструкцію, віддали його під склад закладам. На скільки мені відомо, реконструкція у приміщеннях цивільного захисту так просто не робиться. Ми прийшли туди, туалету немає, водопроводу немає, третій вихід закинутий. Зроблений склад. Там стелажі, мішки з дровами, роздягальня. Так же не може бути», – зазначає мешканка будинку Людмила.

Людмила БорисівнаЛюдмила Борисівна

Вона додає: після початку повномасштабного вторгнення договір з орендарем міська рада розірвала. Саме ж приміщення передали на баланс ЖКП. Окрім того, за даними порталу Дія, укриття, про яке йде мова, розраховане на 190 осіб. Але, як кажуть мешканці, через те, що там наставили зайвих речей, туди може поміститися лише близько 50 людей.

Майно ресторану в укриттіМайно ресторану в укритті

Майно ресторану в укриттіМайно ресторану в укритті

Майно ресторану в укриттіМайно ресторану в укритті

Майно ресторану в укриттіМайно ресторану в укритті

З цього приводу лучани зверталися й у міську раду з офіційним зверненням. Вони просили пояснити їм, на яких підставах приватні заклади використовують укриття як складське приміщення. Від міськради надійшла відповідь: договору оренди немає, захисна споруда повернута на баланс ЖКП.

«ТзОВ «Євроцентр» з 2007 року орендувало частину комунального приміщення (підвал) в будинку на проспекті Волі, 11, для використання як складське приміщення. У зв'язку з воєнним станом договір оренди між ТзОВ «Євроцентр» та відділом управління майном міської комунальної власності Луцької міської ради припинено, оскільки підвал за відповідною адресою включено в перелік захисних споруд та укриттів», – йдеться у відповіді.

Відповідь міської ради мешканцям будинкуВідповідь міської ради мешканцям будинку

Також у документі зазначили, що до цього часу приміщення утримується в належному стані лише коштом ТзОВ «Євроцентр». Проте самі ж мешканці кажуть, що ніякого належного утримання немає. Мовляв, ніхто не прибирає, закидали непотрібними речами приміщення.

Окрім того, лучани підозрюють, що попри розірваний договір оренди приватна компанія таки платить за оренду, але не офіційно.

Як на це реагує очільник ЖКП?

Розмова з очільником ЖКП №3 Юрієм Шевчуком, який і опікується цим будинком, виявилась доволі небагатослівною. Спершу на наші запитання він відповідав охоче, але коли ми почали більше розпитувати, то розмовляти з нами не захотів:

– До нас у редакцію звернулися мешканці будинку на проспекті Волі, 11. Кажуть, що там немає доступу до укриття в цьому будинку. Хочемо від вас коментар щодо цього.

– Доступ є. Постійно забезпечений доступ. Ключі є у всіх мешканців будинку. Не у всіх, у багатьох. Доступ є, з цим проблем немає.

– Вони ще кажуть, що там орендарі захарастили те укриття. Мовляв, накидали дров, понаставляли свої речі...

– Там було таке, ми їм (орендарям, – ред.) направили листа, щоб вони звільнили приміщення.

– А коли це було?

– Це було не так давно.

– І звільнили вони приміщення?

– Ще ні. Реакції поки немає. Далі ми будемо реагувати по-іншому.

– А який вони термін мали, щоб виїхати?

– По-моєму, 10-денний термін чи 14-денний. Я зараз не пам'ятаю, не на місці.

– А це ви з ними, я так розумію, укладали договір оренди до вторгнення?

– Ні, ніякий договір оренди ми не укладали. Договір оренди був розірваний під час вже війни. Укриття були передані на баланс ЖКП №3.

– І вони досі звідти не виїхали?

– Так.

– Тобто протягом двох років вони не можуть покинути це приміщення?

Будинок на проспекті Волі, 11Будинок на проспекті Волі, 11

Після цього запитання чоловік зазначив, що не на робочому місці та й взагалі за кермом і не може розмовляти, тому сказав надсилати запит на інформацію. Мовляв, не пам'ятає усе, що може нам сказати.

Чому орендарі досі користуються укриттям?

Як ми вже згадували, орендувало підвал ТОВ «Євроцетр». Очолює підприємство Юрій Тимощук, який у коментарі журналістам телеканалу «Конкурент TV» розповів, що приміщення було в оренді близько 15 років і за цей час зробили чимало. Зокрема, капітальний ремонт. Нині ж ситуація, за словами чоловіка, така:

«Коли був введений воєнний стан, була досягнута така домовленість з жителями будинку, що деякі обладнання ми залишаємо в приміщенні підвалу. Натомість облаштовуємо це приміщення під укриття. Ми надали меблі в користування, ну і продовжували утримувати це приміщення в належному стані, в чистоті. Також під час воєнного стану встановили генератор, який забезпечує безперебійне живлення в підвальному приміщенні, ми сплачуємо щомісячні витрати на утримання приміщення й усі комунальні послуги. В принципі, дивіться, всі жителі будинку, які знаходяться там, ми передали ключі від приміщення, щоб вони мали безперешкодний доступ до приміщення укриття», – каже керівник «Євроцентру».

Лучани нарікають, що їхнє укриття «привласнив» ресторан і зробив там склад

Будинок на проспекті Волі, 11Будинок на проспекті Волі, 11

Чому ж виник конфлікт із мешканцями будинку на проспекті Волі, 11, Юрій Тимощук не знає. Бо ж, мовляв, доступ до укриття в людей є, але ходять туди мешканці, за словами чоловіка, не часто. Самі ж лучани кажуть, що такі сусіди їх не влаштовують.

Зі слів керівника ЖКП №3 Юрія Шевчука, приміщення мали б звільнити, проте з невідомих причин цього так і не зробили. Ба більше, звільнити б його мали ще тоді, як розірвали договір. Тому питання, чи отримує місто якісь кошти без договору оренди – відкрите.

Доступ до укриття має бути у всіх

У коментарі нашим журналістам провідний фахівець сектору цивільного захисту Луцького районного управління ГУ ДСНС у Волинській області Андрій Мельничук зазначив: доступ до укриття повинен бути завжди.

«Загалом після оголошення воєнного стану орендарів зобов'язували привести до ладу укриття, а з деякими розривали договори. Якщо, наприклад, людину не пускають в укриття, то вона може подзвонити на лінію «101» чи «102». Ми маємо відреагувати й на відповідальну за укриття людину буде складено адмінпротокол. У нас вже були такі випадки. Більшість орендарів приводять в готовність укриття. Люди мають мати доступ. Є розпорядження міського голови про забезпечення цілодобового доступу до укриття. Є, наприклад, підприємства, які не можуть пускати до себе сторонніх людей, але вони все-таки пускають, бо ближчого укриття немає», – пояснив спеціаліст.

Андрій МельничукАндрій Мельничук

***

Отже, ми маємо незадоволених мешканців будинку, яким недовподоби сусідство із закладами громадського харчування. Бо ж, зі слів лучан, ресторани захарастили укриття й зі 190 людей туди може вміститися лише 50 осіб. З приватним орендарем ТОВ «Євроцентр» розірвали договір, проте склад з підвалу так і не виїхав. Чому очільник ЖКП за два роки так і не зміг розв'язати це питання – невідомо, як і невідомо, чи платить бізнес кошти за оренду сховища. Директор підприємства Юрій Тимощук каже: користуються приміщенням, бо була домовленість з мешканцями. Натомість люди з позицією компанії не згідні й будуть далі вимагати, аби усе майно, яке розміщене в укритті під будинком, забрали.

Нагадаємо, управління освіти виконкому Ковельської міської ради замовило спорудження укриття для школи за 7,29 мільйона гривень. Підряд отримала фірма «СМ-Рембуд». Щоправда, до проведення цього аукціону мали претензії й державні аудитори, і один з учасників торгів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів