Де на Волині відьми зліталися на шабаш (відео)

Вівторок, 09 липня 2024, 18:41

На Волині, за повір'ями старожилів, є село, куди на шабаш зліталися відьми.

Про це розповідають на ютуб-каналі «Хащі».

«Ми вийшли біля села Стобихва. Це село, яке відселили поляки, а згодом і радянська влада. Зараз це село, в якому, якщо я не помиляюся, до 20 людей живе. Свого часу це було величеньке місто. Для мене це село найцікавіше тим, що воно є «неофіційною» столицею відьом. Всі говорять, що вони тут злітаються на шабаш», – розповідає ведучий.

Довідково:
«Хащі» – відеопроєкт котрий дозволяє та навіть змушує поглянути на Україну по іншому, проєкт котрий показує провінційне українське закулісся якого зазвичай всі інші уникають, соромляться чи просто не помічають. Блогери показують маловідомі сторінки локальної героїчної, а також ганебної історії, найглухіші куточки України, мертві та вимираючі села, забутих знедолених та одиноких жителів цих сіл та містечок з їх долями, бідами, радощами, дивовижну українську природу, особливості менталітету, не завжди з кращої сторони, намагання поглянути на звичні речі під іншим кутом зору.

Місцеві розповідають, що такі байки чули від старших жителів. Одна з мешканок каже: усе тому, що самі мешканці мали хист до містики. Звідси й пішли ці розмови.

«Було таке. Тут місцеві були такі, самі відьми були і жили тут. Ше мені тато казав, що коли прийшов в приймаки, то за нього то було. Було таке, що перетворювалися і корови по хатах ходили доїли. Якщо встигли побачити і чимось її вдали, то на другий день ходили і дивилися, хто кульгає. Так і взнавали відьом в селі. Чи то правда не знає ніхто», – каже жінка.

Вона порадила звернутися до старожилки села Інни, яка може розповісти більше. Адже за свій вік бачила і знає немало. Між жителями ходить байка, нібито, відьми зліталися шити кожух. Його ж вручали головній серед своїх.

«Моя мати була в Білгородській губернії й вони ходили туди пішком та верталися додому. Цю байку мій дід приніс. Розказував, як верталися додому і зустріли стару сиву жінку. Привіталися з нею. Напевно, якось не так, бо сказала, що не з їхньої сторони. Вона запитала звідки ті будуть. Ну дід і каже, що з Волині. Вона почала питати, звідки ж саме. Він їй і каже, що з села Стобихва. А та завела: «О, то те, що на горі церква стоїть? Там ще є ті липа і дуб великі?» Дід каже, звідки знаєте про те. А бабуся відповіла: «Синок, ми там зліталися і шили шубу своїй головній на тій липі». І сказала, що відьма», – переповідає місцева старожилка.

Також поважна пані розповіла, що батько її дідуся був відомим знахарем. Й інколи, коли його доводили, показував дива.

Більше про життя містичного села та інші доволі незвичні історії від місцевих – у відео.

Нагадаємо: українські тревел-блогери стрімко набирають популярність серед глядачів. Подорожі регіонами України дозволяють побачити самобутність рідної землі. А сюжети про Волинь потрапляють в трійку найпопулярніших на платформі YouTube. Чому та що розповідають про батьківщину мавок дізнаємося далі.

Першу сходинку у рейтингу серед найцікавіших тревел-блогів про регіони України посідає саме відеопроєкт «Хащі». Група сміливців фільмує автентичні закутки України. Сюжет про Волинь, а зокрема про річку Стохід та село Стобихва, на їхньому YouTube-каналі зібрав рекордні півтора мільйона переглядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: