Скільки води справді слід випивати щодня: ви могли цього не знати

Середа, 10 липня 2024, 01:21

Кожен знає, що вода необхідна для нормального функціонування організму. При цьому інформація про те, скільки потрібно випивати чистої води на день, різниться.

Видання Bloomberg з'ясувало, яку кількість води можна, – пише УНІАН. 

Ви напевно чули часто повторювану мудрість про те, що на день потрібно випивати близько восьми склянок води, але не для всіх це достатня норма.

«Не існує єдиної кількості води, яку кожен повинен випивати щодня, оскільки всі ми різного зросту, з різним рівнем фізичної активності та з різним раціоном харчування, в якому ми отримуємо воду з продуктів і рідин», – каже Ріана Прайор, дослідниця з Університету Буффало, яка вивчає гідратацію.

Ідея про вісім склянок води, ймовірно, виникла в 1945 році завдяки рекомендації Ради з продовольства і харчування Національної дослідницької ради США. Однак наукові дані не підтверджують її.

«Для одних людей ця рекомендація може працювати відмінно, а для інших може бути занадто багато або занадто мало», – каже Прайор. «Зазвичай нам потрібно пити більше води, коли ми проводимо час у більш спекотному середовищі, яке змушує нас втрачати більше води через потовиділення».

По суті, нам потрібно заповнювати рідину, яку ми втрачаємо щодня, каже Джуді Тунг, лікар із внутрішніх хвороб із Медичного центру Вейл Корнелл. Ми втрачаємо воду під час відвідування туалету, дихання і потовиділення.

«Дві третини людського тіла складається з води», – каже Тунг. «Вода в кровоносній системі забезпечує адекватний приплив крові до життєво важливих органів. У шлунково-кишковому тракті та сечовивідних шляхах вона допомагає виводити з організму патогенні мікроорганізми і токсини. У шкірі вона сприяє її цілісності та еластичності, а в суглобах - змащенню під час руху. Вона також допомагає підтримувати нормальну температуру тіла за рахунок потовиділення і дихання».

Споживання води, додає Прайор, обмежується не тільки склянками чистої води, а й водою, що міститься в інших продуктах і напоях, які ми вживаємо.

«Люди, які їдять більше продуктів, як-от фрукти та овочі, отримують більшу частину своєї добової потреби у воді зі свого раціону, тому їм потрібно споживати менший відсоток рідини», – каже вона.

Якщо ви зараз ставите питання, чи достатньо ви гідратовані, Прайор каже, що є кілька підказок. Перша - це колір сечі: якщо вона світла, як лимонад, то ви гідратовані, якщо ж вона більше схожа на яблучний сік, то вам слід пити більше води.

Також хорошим показником є відчуття спраги.

«Якщо ви відчуваєте спрагу, значить, ви вже дещо зневоднені», – каже вона.

Якщо ви збираєтеся провести час на спеці, ви також можете зважитися до і після, а різниця у вазі означатиме, скільки води вам слід випити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: