Поділитись:

Як Луцька влада на генераторах взимку може «нагріти» олігархів, а не лучан

Четвер, 04 липня 2024, 12:26
Як Луцька влада на генераторах взимку може «нагріти» олігархів, а не лучан

Луцька влада на чолі зі ставлеником скандального олігарха Ігоря Палиці мером Ігорем Поліщуком не спішить забезпечувати комунальні заклади альтернативними джерелами тепла та електрики. Проте вважають за доцільне використовувати дизельні та бензинові генератори. А шукати альтернативи чомусь не хочуть.

Про це повідомив депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход на своїй сторінці у фейсбук.

«Прикро, що на третьому році війни як альтернативу під час блекаутів для підприємств критичної інфраструктури та соціальних закладів, керівництво міста розглядає лише бензинові та дизельні генератори. Зараз їх навіть влітку чути повсюдно, а що буде зимою уявити важко. А якщо рахувати скільки пального будуть спалювати ці генератори, то керівники установ та комунальних підприємств, де вони встановлені уже беруться за голову», – пише депутат.

Михайло НаходМихайло Наход

Він додає: у стінах міської ради часто йде мова та приймаються рішення про закупівлю, отримання від донорів та передачу генераторів для котелень та інших закладів життєзабезпечення.

«Попри те, що нас чекає дуже важка зима, Ігор Поліщук та його команда чомусь не пропонують ніяких додаткових альтернативних рішень по сонячних батареях (виняток — «Луцькводоканал») чи акумуляторних системах. Ми зовсім мало чули про газопоршневі установки та газогенератори на котельні (їх ще називають когенераційними установками), які можуть виробляти й тепло і значно дешевшу електроенергію, ніж звичайні генератори», – зазначає обранець.

Як приклад Михайло Наход навів місто Хмельницький, де вже зараз готуються до наступної важкої зими й шукають альтернативи у забезпеченні теплом та електрикою. Зокрема, там за останні роки, зі слів депутата, уже встановили 15 газогенераторів/когенераційних установок на усіх котельнях міста. Цим самим, пише обранець, місто застрахувало свою теплоенергетику від відключень електроенергії, а Луцьк отримав від донорів лише дві такі установки й жодної не купив сам. Окрім того, невідомо, чи згадані установки уже запустили в роботу.

«Керівництво Луцька лише лобіює рішення по оренді за величезні гроші (понад 30 млн грн на рік!) приватної котельні, де не проводиться жодна модернізація власниками-олігархами. А зараз виглядає так, що Ігор Поліщук та його «патрони» хочуть заробити зимою ще й на купівлі/продажі пального для генераторів. Для них паливний бізнес це добре знайома «мутна вода», де можна добряче заробити. То ж питання відкрите – чи будуть зимою лучани з теплом, чи знову «нагріються» лише окремі олігархи?» – резюмує Михайло Наход.

Когенераційна установкаКогенераційна установка

Промисловий генераторПромисловий генератор

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мер Луцька Поліщук «пропихнув» кабальну схему з орендою котельні на Карбишева (відео)

Зауважимо, що під час червневої сесії міськради, коли Михайло Наход порушив це питання, міський голова одразу почав усіляко заперечувати. Мовляв, альтернативні джерела є – паливні генератори.

Чому когенераційна уставка може бути кращим рішенням та що це таке?

Як зазначили у КП «Луцьктепло» журналістам «Суспільного», робота когенераційної установки дозволить відмовитися від споживання електрики із зовнішньої мережі та вберегти споживачів котельні від відсутності тепла та гарячої води на випадок перебоїв зі світлом чи тривалих блекаутів.

Вироблене тепло передаватиметься в загальну теплову мережу, звідки подаватимуться в оселі мешканців одного з мікрорайонів міста. Йдеться про понад 5 тисяч абонентів у 65 багатоповерхівках, а також 11 навчальних закладів та одну медичну установу. Й це лише від однієї когенераційної установки. Заправляється таке обладнання газом і є значно потужнішим, ніж класичний генератор.

Робота ж генераторів усім відома – заливаєш пальне, воно спалюється і дає електрику. Усе. Тепло генератор не виробляє й забезпечити понад п'ять тисяч людей електрикою навряд зможе. Окрім того, гучний шум та викиди у повітря постійно супроводжують роботу генераторів.

Ба більше, когенераційні установки змогли мінімізувати корупційні ризики на закупівлі палива. Проте, як писав Михайло Наход, «питання відкрите – чи будуть зимою лучани з теплом, чи знову «нагріються» лише окремі олігархи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів