Поділитись:

Луцька влада «вперлася» і не виділяє гроші унікальному підрозділу на БпЛА (відео)

П'ятниця, 28 червня 2024, 20:08
Луцька влада «вперлася» і не виділяє гроші унікальному підрозділу на БпЛА (відео)

Забезпечення наших військових відповідним обладнанням, збереження їхнього життя та пришвидшення Перемоги України в міського голови Луцька Ігоря Поліщука, схоже, не на часі та не є доцільною витратою.

Така думка виникла у більшості присутніх під час чергової сесії Луцької міської ради 26 червня, йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Відомо, що ще того року до депутатів звернулися лучани, які служать в 15-й окремій бригаді артилерійської розвідки «Чорний ліс». Це спеціально створений підрозділ, який виконує задачі корпусного рівня.

«Зажали» кошти для унікальної бригади?

Така бригада є єдиною в ЗСУ. Тож командир бригади звернувся до Луцької міськради ще у 2023 році про виділення з міського бюджету 3,5 млн гривень на закупівлю двох БпЛА Shark. Тоді виникли проблеми через затримку у виробництві дронів.

Однак вже в січні 2024 року бригада звернулася ще з одним листом, де просила повторити транш на два «шарки», адже за декілька місяців виробник вже обіцяв їх поставити. Міська рада передбачила субвенцію в 3,5 млн гривень, але їх не перерахували. Адже, як згодом стало відомо, не було на те волі мера Ігоря Поліщука, який до того ж є маріонеткою скандального олігарха Ігоря Палиці.

Гроші виділили, але принципово не перераховують?

На черговій сесії 26 червня депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Андрій Лучик поцікавився, яка ситуація з тією субвенцією і в чому проблема затримки.

«Продовжуючи тему військових, хотів би запитати, коли буде перераховано субвенцію на військову частину А1108. Це мова йде про два «шарки» для наших Сил оборони. Ми говорили на минулій сесії, що має розглянути це питання робоча група, однак поки що нічого немає», – цікавився Лучик.

Однак мер Ігор Поліщук, поспішаючи виправдатися за затримку субвенції, зробив досить таки цинічну заяву:

«В понеділок відбувалася робоча група. Одноголосним рішенням групи визнано недоцільним перерахування цих коштів на цю частину. Було визначено пріоритетом підтримка військових частин, в яких служать волиняни: 100 бригада, 14 бригада, окремі батальйони і так далі», – заявив мер.

Воїни особисто просили виділити кошти, але мер був невблаганний

Депутати надали слово Павлу Шабату, заступнику начальника штабу батальйону радіоелектронної боротьби 15-ї окремої бригади артилерійської розвідки «Чорний ліс», який розповів, наскільки важлива для них ця субвенція і самі дрони.

«Ресурси, які потрібні для забезпечення цього батальйону, зросли вкратно. І ми не можемо просто сидіти і чекати, що нам хтось щось дасть. Тому шукаємо різні варіанти, як можемо купити собі обладнання і продовжувати роботу. У нас постійно відбуваються втрати. БпЛА – це втрати й залежно від інтенсивності боїв він може жити кілька днів або тижнів. Я б хотів виконати ваше рішення, яке ви вже прийняли, не знаю до кого звертатися, до місцевої влади напевно. Бо депутати вже прийняли це рішення», – розповідав воїн.

Військовий розповів, що вони зверталися вже всюди. Мер Луцька Ігор Поліщук намагався відхреститися від допомоги цій бригаді тим, що бригада зареєстрована у місті Дрогобич на Львівщині, й що в ній не служать волиняни. Однак Павло Шабат навів свою думку з цього приводу.

«Звичайно, ми зверталися і в Дрогобицьку, й у Львівську міські ради. В інші громади теж і вони нам допомагають. Не знаю, наскільки релевантним є місце реєстрації бригади. Ми не є бригадою піхотною чи механізованою. Ми єдина спеціалізована бригада в Україні. І якщо ми зареєстровані в Дрогобичі, то це не означає, що лише Дрогобич нам має допомагати. Таке невелике місто не може постійно фінансувати підрозділ, який в кілька разів виріс. Тому ми шукаємо допомогу у всіх громадах. До речі, у Волинській області нам допомагає Ковельська громада. Вже виділили субвенцію на 1 мільйон гривень і ще 500 тисяч гривень окремим голосуванням. Ми звертаємося до всіх громад, з яких у нас служать військовослужбовці», – пояснив Шабат.

Мер Луцька Поліщук опісля виступу військового, так би мовити, філігранно перевів тему та почав обговорювати інші зміни до бюджету, а Павло Шабат вийшов із сесійної зали, по суті, ні з чим.

Як депутати реагували на такий цинізм та чи вдалось якось допомогти воїнам – у сюжеті.

Луцька влада «вперлася» і не виділяє гроші унікальному підрозділу на БпЛА (відео)

Нагадаємо: військові не отримали 30 квартир від забудовників, чиї інтереси неодноразово лобіював мер Луцька Ігор Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів