Поділитись:

Під Луцьком на місці городу – «незаконне» ралі, а влада нічого не робить

Субота, 29 червня 2024, 09:09
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

Луцька влада на чолі зі ставлеником скандального олігарха Ігоря Палиці мером Ігорем Поліщуком вкотре «закрила очі» на нецільове використання земельної ділянки. Мова йде про землю у селі Дачне, де мало б бути фермерське господарство, але звідкись з'явилось ралі.

Про це йшлося під час засідання сесії міської ради у середу, 26 червня.

Депутати ухвалили рішення про зміну орендаря земельної ділянки площею в понад 7,1 га. На цій ділянці, згідно з її призначенням, мали б вирощувати, наприклад, овочі чи зробити якесь інше фермерське господарство. Проте фермерів там не бачили, але бачили гонщиків.

Говорили-балакали сіли та й заплакали

Це питання порушували ще під час травневої сесії міськради. Тоді депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зауважив, що варто спершу змінити цільове призначення, а тоді говорити про зміну орендаря.

«Якщо там земля використовується для іншого призначення, то чому береться як рілля під фермерське господарство, якщо там проводять мотогонки? Можливо, її варто «перевести» (змінити цільове призначення, – ред.) й тоді надавати в оренду?» – казав Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Проте очільник департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз заявив: зараз мова йде про зміну орендаря, а не цільового призначення. Окрім того, він додав, що є компетентні органи, які займаються питаннями нецільового використання землі, зокрема Держгеокадастр. Пан Веніамін порекомендував звертатися туди.

Веніамін ТузВеніамін Туз

До слова, про Держгеокадастр. Навесні вже були випадки звернення в цю установу. Нагадаємо, що тоді йшлося про нецільове використання земельної ділянки собором Всіх Святих землі Волинської УПЦ «мп». Адже там призначення землі – для обслуговування релігійних споруд. Проте на території вели підприємницьку діяльність – торгували товарами з Європи та чистили подушки. З цього приводу депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик і звертався у Держгеокадастр, аби той провів перевірку. Але ось так несподіванка: «до кінця дії воєнного стану в Україні Держгеокадастр не має права проводити перевірки». Хоч рішення таки є:

«У нас були прийняті нові зміни у закон. Згідно з ними, органи місцевого самоврядування можуть створити власну інспекцію для проведення перевірки щодо дотримання цільового використання земельної ділянки. Ці зміни прийняті близько півтора року і Луцька міська рада нічого не зробила. Скажіть, будь ласка, чому? Чому ви посилаєтесь на держгеокадастр, який не може робити перевірки під час війни і ви це прекрасно знаєте. Натомість самі нічого не зробили, аби утворити відповідну інспекцію і самостійно перевіряти дотримання цільового призначення земельної ділянки», – повідомив Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Але, зі слів Веніаміна Туза, створювати інспекцію немає потреби. Але чому? Хіба не в інтересах влади, аби комунальна земля використовувалась за призначенням – питання риторичне.

«Перше – ви кажете, що немає доцільності. Проте наша громада недоотримує кошти, якщо ми нічого не робимо з такими ділянками. Друге – якщо ми не знаємо про це, то це одна справа, але на сьогодні бачимо саму ділянку. Ви її виносите на сесію. Ми знаємо, що вона використовується не за цільовим призначенням. Ми маємо повне право розривати такі договори оренди, якщо земля використовується не за цільовим призначенням. Чому ми цього не робимо? Чому ми закриваємо очі?» – поцікавилась депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Веніамін Туз же повідомив, що немає цільово призначення «для проведення гонок». Разом з тим додав: «договір оренди не укладала Луцька міська рада, а укладав Держгеокадастр. І на момент укладання ця ділянка знаходилась в районі».

«Тим паче, якщо це не ми робили, а інші ради, то нам треба виправляти. Адже цю землю ми маємо в нашому користуванні – це перше. Друге – якщо ви говорите, що немає законних таких діяльностей. А давайте будемо говорити: ми виділяємо цю землю під фермерське господарство, яке, згідно з законом, ми можемо виділяти тільки ріллю під сільське господарство, а не під мотогонки. Значить треба розривати договір, щоб там було інше підприємство, підприємець. Будь-що. Ми не можемо виділяти землю ріллю, на якій ведуться гонки», – зазначила Надточій.

Далі ж почали говорити про Держгеокадастр, який не може здійснювати перевірки...

Зверніться туди, де нічого з цим не зможуть зробити?

«Я не бачу проблем звернутися із депутатським запитом до ДЗК, хай вони виїдуть на місце і проведуть перевірку», – запропонував рішення депутат Роман Бондарук.

Роман БондарукРоман Бондарук

Алла ДоманськаАлла Доманська
 

Його колега, депутатка Алла Доманська пояснила: Держгеокадастр не проводить перевірки під час воєнного стану. Та й депутат Андрій Лучик раніше про це теж згадував. Але пан Роман вперто стояв на своєму:

«Що значить не працюють? Вони ходять і отримують заробітну плату. Зверніться туди й все, тоді ми по цій перевірці ухвалимо рішення», – казав Бондарук.

Припускаємо, що ходити на роботу та отримувати зарплату – це одне, а геть інше – фактично мати повноваження працювати під час війни. Тоді й вкотре нагадали за випадок із собором Всіх Святих землі Волинської УПЦ «МП», коли Держгеокадастр надіслав відповідь, що позапланових перевірок не проводять. Але такі повноваження мають органи місцевого самоврядування, яким є міська рада.

Після цього депутат Бондарук заявив, буцімто, мораторію взагалі немає.

«З першого травня були зняті мораторії на перевірки у тому числі усі всіх держорганів, не тільки ДЗК, а й податкових і всіх інших», – заявив обранець.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зателефонували на гарячу лінію Держгеокадастру та поцікавилися, чи правдиві слова пана Романа. І почули відповідь:

«До кінця воєнного стану призупинені перевірки», – повідомили у Держгеокадастрі.

Висновки, як-то кажуть, робіть самі...

У травні, коли ж і велися ці розмови, рішення не підтримали, адже позитивно проголосували лише п'ятеро обранців. Проте вже 26 червня ситуація змінилася й воно таки пройшло, недивлячись навіть на те, що землю використовують для ралі, а не ріллі.

Вирощуйте сільськогосподарські культури на горбах!

У середу, 26 червня, депутати розглядали такий же проєкт рішення, як і минулого місяця. Проте цього разу швидко та небагатослівно.

«Що ми маємо робити як міська влада під час голосування, якщо земельна ділянка не використовується за цільовим призначенням? Які наші дії мають бути?» – запитала Алла Надтоій.

Відповідь очільника департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніаміна Туза була вже короткою: «ми на минулій сесії говорили на цю тему розгорнуто, то я думаю, мало що змінилось за місяць». Проте мера Ігоря Поліщука чомусь ці питання, як нам здалося, роздратували не на жарт й він заявив, що на горбах теж можна вирощувати різні культури.

«Це вже було обговорено. Чим відрізняється рілля від тих горбів, тих чагарників, які там є на сьогодні? Та там чагарники, ну, горби! Колись був стадіон для мотокросу. То чим відрізняється земля від землі, яка рівна? Там не можна на горбах садити щось, вирощувати якісь культури, дерева, ще щось?» – зазначив Поліщук.

Й одразу поставив рішення на голосування. Результат – 25 обранців «за».

Хто ж цей орендар, який зможе на горбах садити?

Рішення, про яке йде мова, стосувалося зміни сторони орендаря. До цього орендарем земельної ділянки у Дачному був Олександр Гурський (спойлер – він ним і залишився). Згідно з ухваленим рішенням, орендувати землю він вже буде не сам, а з Іриною Гурською та Дмитром Гурським.

Олександр Гурський – колишній очільник Луцької районної ради від фракції «За майбутнє». Від цієї ж політичної сили балотувався і чинний мер Ігор Поліщук.

Олександр ГурськийОлександр Гурський

Нагадаємо:вже ексголову райради Олександра Гурського обрали із порушенням регламенту та всупереч вимогам законодавства. Відповідне рішення ще ухвалив Волинський окружний адміністративний суд ще у листопаді минулого року, а 8 апеляційний адміністративний суд Львова, куди районна рада звернулася з апеляцією, залишив усе без змін. Попередній очільник Луцької районної ради Олександр Омельчук втік за кордон, заявивши про політичний тиск. До слова, Олександр Омельчук теж був представником політичної сили «За майбутнє».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів