Поділитись:

«Московські попи» зруйнували будівлі монастирів на Волині (відео)

Понеділок, 27 травня 2024, 15:46
«Московські попи» зруйнували будівлі монастирів на Волині (відео)

На території Володимирського району є три пам'ятки архітектури, в яких перебуває так званий московський патріархат: Успенський кафедральний собор у Володимирі, Зимненський і Низкиницький монастирі у Нововолинськіій громаді. 

Про те, як перероблено без належних дозволів ці архітектурні об'єкти і що саме змінили, розповів в інтерв'ю для видання БУГ нововолинський краєзнавець та офіцер ЗСУ Юрій Велінець

Він переконаний, що навряд чи Зимненський монастир в первісному вигляді мав гелікоптерний майданчик, а Низкининський монастир теж значно розбудований, через що втрачено чимало артефактів, а багато чого було пошкоджено чи перероблено. 

«Московські попи» зруйнували будівлі монастирів на Волині (відео) 

«Дійсно РПЦ в Україні зробила все, аби пам’ятки мали вигляд наближений до москви. Таким чином, підкреслючи, що вони історично прив’язані до кремля. Якщо взяти територію Низкиницького монастиря, то вони не змінили зовнішнього вигляду центрального храму, але зруйнували північну оборонну стіну і поставили там келії. І якщо приїжджали комісії, щоб виявити порушення, але не виявляли їх, то це абсурд. У мене є прямі фотографії, зроблені самими монахами, коли робили ремонтні роботи на території храму. Де стоїть грейдер, гори землі, згорнутої біля храму. Тобто це руйнація верхнього археологічного шару і пряме втручання в пам’ятку. Це реально дуже серйозне порушення за яке навіть можна відкривати кримінальне провадження», – каже військовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нововолинську два приміщення комунальної власності досі орендує «московський патріархат»

Юрій Велінець також розповів, наприклад, іконостас XVIII століття був знищений Пашею Мерседесом: мова йде про збиті картуші Адама Кіселя по кутах.

«Це теж повноцінне втручання в пам’ятку. Були замуровані стіни по правій і лівій стороні храму. Там були намальовані у XVII столітті великі фрески, щоправда греко-католицького формату. І висіли дві ікони. З однієї сторони Василя Великого, з іншої – Причастя Святого Онуфрія. Вони вибили ці всі вікна. Для цих робіт потрібні були офіційні дозволи. Але їх ніхто не давав», – додав краєзнавець. 

З його слів, у Зимненському монастирі теж є чимало порушень.

«Мені сказали, що там взагалі прорубали оборонний мур, щоб зробити прохід з готелю на територію храму. Це пряме порушення. Ще одне було, коли відбувалася реконструкція храму. Він раніше ніколи не мав стільки куполів. Там в основному був трикутний дах з металевими хрестами невеликого формату по краях: з однієї і другої сторони. Це старий архіїчний тип церков. Але під час реконструкції, російська церква внесла свої корективи. Зробили аж 5 куполів. Один з будівельників мені прямим текстом сказав, що стіни церкви не розраховані на такий вантаж. Через це вони почали давати тріщини. То якимось чином там все укріплювали і стягували. Зараз на стіни йде велике навантаження і оскільки храм знаходиться на підвищенні біля Луги, то це може призвести до того, що просідатиме фундамент і руйнуватиметься пам’ятка», – розповів Юрій. 

«Московські попи» зруйнували будівлі монастирів на Волині (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів