Поділитись:

Як на Волині чоловіки реагують на вручення повісток

Неділя, 26 травня 2024, 09:24
Як на Волині чоловіки реагують на вручення повісток

Для пришвидшення мобілізації на вулицях міста Ковеля працюють групи оповіщення. Уповноважені працівники центрів комплектування перевіряють документи й, за потреби, вручають повістки.

Про це розповів виконувач обов’язків начальника Ковельського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Валентин Прищенко, пише Суспільне.

З його слів, із 18 травня впродовж 60 діб військовозобов'язані повинні оновити дані в у реєстрі «Оберіг», ЦНАПах чи ТЦК.

«Адміністративна відповідальність передбачена, внесені нові зміни в адміністративний кодекс, збільшення кількості штрафів. Для військовозобов'язаних, які порушують правила обліку, штраф буде від 17 000 до 25,5 тисяч гривень», – сказав Валентин Прищенко.

Валентин ПрищенкоВалентин Прищенко
Автор фото:Суспільне Луцьк

Працівники центру комплектування у складі групи оповіщення зупиняють чоловіків різного віку, зазначив військовослужбовець Костянтин Копелюк.

Оповіщення військовозобов'язаних ковельчанОповіщення військовозобов'язаних ковельчан
Автор фото:Суспільне Луцьк

Волинянин Сергій Стрельчук, якого спинили для перевірки документів, зазначив, що такі перевірки сприймає нормально. «Таке життя зараз, війна в країні. Я – залізничник, у мене є бронювання після 35 років», – зазначив волинянин.

Сергій Стрельчук із КовеляСергій Стрельчук із Ковеля
Автор фото:Суспільне Луцьк

Патруль оповіщення зупинив ще одного чоловіка для уточнення військово-облікових даних. Місцевий житель розповів, що має 10 дітей, але правом відстрочки ще не скористався.

Після перевірки через базу «Оберіг» представники ТЦК з'ясували, що дані він не поновлював: востаннє був у військкоматі 2007 року. Ковельчанину Володимиру Панасюку вручили повістку із зазначенням дати й години, коли потрібно з’явитися у ТЦК.

Після цього група оповіщення продовжила роботу. За менш як пів години перебування патруля на вулиці, у групі в мобільному застосунку Viber з’явилося повідомлення, що працівники ТЦК вручають повістки, сказав військовослужбовець Костянтин Копелюк.

Перевірка облікових даних у ковельчанина Володимира ПанасюкаПеревірка облікових даних у ковельчанина Володимира Панасюка
Автор фото:Суспільне Луцьк

«9 тисяч учасників там, скидають фотографії, інформацію про пересування рухомих патрулів з оповіщення військовозобов’язаних. Щоб усі військовозобов’язані, які ухиляються від мобілізації під час воєнного стану бачили, де ми рухаємося, щоб не попастися нам, не отримати повістку», – говорить військовий.

У перші дні повномасштабної війни Костянтин Копелюк боронив Київщину, пізніше виконував бойові завдання на Донеччині. Чоловік розповів, що на сході країни отримав важке поранення.

Представник ТЦК у місті Ковелі вписує дані у повістку для військовозобов'язаного, травень 2024 рокуПредставник ТЦК у місті Ковелі вписує дані у повістку для військовозобов'язаного, травень 2024 року
Автор фото:Суспільне Луцьк

«На Донецькому напрямку отримав поранення, майже рік лікування, реабілітації, протезування в США, отримав мінно-вибухову травму подальшою ампутацією лівої стопи. Після року реабілітації прибув до своєї військової частини, де вони сказали, що треба шукати подальше місце служби», – сказав військовий.

Під час патрулювань виникають ситуації, коли чують із боку громадян лайку та бачать зневажливе ставлення, зазначив представник ТЦК Костянтин Копелюк.

«Візуально на мені не видно, що я втратив ногу. Але коли я це говорю, вони швидко заспокоюються, змінюються на обличчі. Я вам скажу, що у нас 90 % особового складу Ковельської ТЦК та СП пройшли в горловину війни, отримали різного ступеня поранення», – сказав військовий.

Військовослужбовець Костянтин КопелюкВійськовослужбовець Костянтин Копелюк
Автор фото:Суспільне Луцьк

Повістки працівники центрів комплектування можуть вручати й за місцем реєстрації громадян, і будь-де на вулиці, додав виконувач обов’язків начальника Ковельського ТЦК та СП Валентин Прищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів