Поділитись:

Як у Луцьку роздають повістки (відео)

Субота, 25 травня 2024, 11:29
Як у Луцьку роздають повістки (відео)

У Луцьку представники Територіального центру комплектування та соціальної підтримки разом з поліцейськими перевіряють на вулицях військово-облікові документи та роздають повістки для уточнення облікових даних чоловікам віком від 18 до 60 років.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» подивилися, як це відбувається на проспекті Соборності в Луцьку.

«Оповіщаємо громадян про те, що їм потрібно з'явитися до ТЦК та СП для того, щоби поновити дані. Підходимо до чоловіків віком від 18 до 60 років, перевіряємо військово-облікові документи, так як з 18 травня вони зобов'язані мати це при собі. Робим огляд, коли вони в останній раз з'являлись, проходили ВЛК, чи в них є право на відсрочки, якщо вони оновляли дані, мають бронювання, мають посвідчення про інвалідність, – таким людям ми не виписуємо повісток», – розповів оператор зв'язку Луцького ТЦК та СП Геннадій Крук.

За словами Крука, після того, як новий закон про мобілізацію набув чинності, представники ТЦК виписують повістки нового зразка.

Він зазначив, що багато чоловіків не мають при собі військово-облікових документів – військового квитка чи тимчасового посвідчення в чоловіків від 25 років або приписного посвідчення в чоловіків від 18 до 25 років.

Перехожі, з якими спілкувалися військові. реагували по-різному: молоді люди до 25 років – спокійно, старші – дещо нервово. Зокрема, один з чоловіків запитав, навіщо він оновлював дані в додатку «Резерв+», якщо тепер йому треба йти до ТЦК для оновлення даних. 

«Там ви уточнили свої дані про прописку. А медогляд треба пройти самому», – пояснив йому представник ТЦК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлення даних через Резерв+: кому все одно потрібно прийти до ТЦК

Геннадій Крук зазначив, що на початку війни, коли треба було швидко провести мобілізацію, «заповнити пробіли в бойових бригадах», людей кидали в бій без підготовки. Зараз, за його словами, такого немає: мобілізований чоловік обов'язково проходить 55 днів бойової підготовки в навчальних центрах.

«Без бойової підготовки ми не відправляємо людей безпосередньо в частини. Це можна робити тільки з контрактниками», – запевнив він.

Геннадій Крук розповів, що він вже рік «оповіщає людей».

«Реагують по-різному. Так, є неадекватні люди, які можуть в спину якісь образи кричати, але в основному ніяких конфліктів немає. Ну. особисто в мене не було. 

Може бути якась неприязнь, якась агресія в плані тому "а хто ви?", "а чи там були?", "а давайте, ви перші!". "а давайте. я після вас", але коли я розказую про свій бойовий досвід, де я був і що бачив, людина просить після того вибачення», – сказав він.

Військовий розповів, що у 2014 році він потрапив під першу хвилю мобілізації в 51-шу бригаду на посаду кулеметника 9-ї роти. Після двотижневого навчання був направлений в зону АТО на Донеччину. Під Іловайськом потрапив у полон. Спочатку його вивезли у РФ, потім повернули у Донецьку область, де він провів місяць, після чого потрапив у першу хвилю обміну військовополоненими.

Більше – у відео:

Як у Луцьку роздають повістки (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів